Szabados Ágnes - Van időm olvasni


„Számomra az olvasás olyan, mint másnak az evés. Létfunkció.”


Eredeti cím: Van időm olvasni
Oldalszám: 192
Megjelenés: 2018
Kiadó: Libri
Ár: 3699 –

Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találhatsz az olvasásról.

Barátsággal,
Szabados Ágnes

Tudjátok, évről-évre megpróbálkozok valami napló-határidőnapló féle vezetésével – s bár a kitartásom sem mintaértékű, általában inkább akkor bizonytalanodok el ebben az ötletemben, mikor visszafelé áttekintve a hetet, rendre olyan célokat látok csak bevésve, mint „Befejezni: Dorthe Nors – Karateütés”, „megírni a Van időm olvasni értékelését”, „elolvasni és leértékelni a Mennyei bűnöket!!!” Így tehát kész ajándékként pottyant az ölembe ez a napló, mely végre kimondottan ezt a célt szolgálja: íme, rendszerezett élet, bűntudat nélkül! #szarszlogen Mármint… bűntudatom az sosem volt, amiért színtisztán könyves-blogos tervekkel firkáltam tele a határidőnaplóimat… másrészt viszont, lévén szó olyan naptárról, amibe inkább találkozókat meg fodrászidőpontot írtam volna meg témazárókat tízesével, kissé zavart a tény, hogy a jelek szerint a teljes létem az olvasás körül forog. Ami persze igaz is. Így hát nyugodtabb a lelkem most, hogy minden a maga helyén van… az olvasmányaim az új könyvecskémben, a nemlétező életem pedig a szintén nemlétező határidőnaplómban. Így kerek a világ. Csak viccelek… vagy mégsem?

Akárhogy is, nagy volt az öröm mikor először hallottam Szabados Ágnes olvasónaplójáról, akkor pedig értelemszerűen még nagyobb, mikor váratlanul megérkezett vele a futár. Még a csomag kinyitásakor megcsapó nyomtatás utáni orrfacsaró újkönyvszag sem tántoríthatott el attól, hogy egy lendülettel beleássam magam a kötetbe: bár nem regényről beszélünk, nagyjából akkora lelkesedéssel vetettem magam a lapok közé, mintha életem utazására készülnék. Nincs mese gyerekek, egy szépen szerkesztett kiadványnak hatalma van – egy könyvmoly felett legalábbis mindenképpen. És éppen ez a helyzet: egy különösen igényes, áttekinthető, és kellemes küllemű naplót álmodott meg Szabados Ágnes, az RTL műsorvezetője, valamint a Nincs időm olvasni kihívás kezdeményezője – egy olyan kötetet, amely segít rendszerezettebben tartani  olvasmányainkat, kreatív ötleteket ad, és aranyos plusz információkat is tartalmaz. Ennek megfelelően a kiadvány több részre tagolódik, én pedig ennek megfelelően haladnék végig az értékelésen is, egységenként mutatva be a Van időm olvasni naplót, s persze ugyanígy egységenként fejtve ki róla a véleményemet is.

Így fest kívülről a kötet
Haladjunk stílusosan kívülről befelé – elvégre ahogy minden nagy klisé, úgy az oly sokat hallott „külső megfog, belső megtart” közhely is igaz. Ági olvasónaplója küllem és kivitelezés terén is jelesre vizsgázik: könyveknél valamivel kisebb, keménykötésű darab, emellett fontos megemlíteni, hogy a lapjai is kellően vastagok, így szerencsére nem üt át az írás egyik oldalról a másikra. Az igényességet tovább növeli a régi időket idéző, és amúgy roppant hasznos szalag könyvjelző, és a személyes kedvencem… a színvilág. Kékes és barackos, semmi szélsőség, így tökéletesen használható férfiaknak s nőknek is – arról már nem is beszélve, hogy szerintem valami rohadt szép. Mit mondhatnék? Egyszerű, nagyszerű, és tökéletesen naplós. Nem is választhattam volna szebbet.
A naplóbelső
A könyvecskét kinyitva egy rövid bevezető, és Szabados Ági üzenete után rögtön bele is vághatunk a kötet legfontosabb részébe – ez lenne maga a napló. Bevallom, bár engem erőknek erejével próbál elcsábítani, mióta nálam van, határozottan eldöntöttem, hogy csak 2019-ben kezdem el vezetni benne az olvasmányaimat, elvégre mennyivel tisztább ez az „új év, új napló” szituáció… hiszen határidőnaplót sem szeptemberben szokás venni. Na mindegy. Visszakanyarodva a lényegre, a kiadvány jelentős részét egy ábécé rendes olvasónapló tölti ki: ez az olvasott könyvek alapvető adatainak ad helyet, szerzőnek, címnek, kiadónak, az olvasás intervallumának, valamint tartozik hozzá hely némi rövid értékelésnek, s kedvenc idézetnek is. Lényegében tökéletesen hozza azt, amit sokunk életében a moly és blog tölt be, mégis megvan a hangulata mindezt végre nem – kizárólag – a monitor előtt ülve csinálni, hanem nyomtatott formában is.

Az egyetlen dolog, ami felett értetlenül állok, az ez a bizonyos ábácé rend szerinti felosztás… mert akkor mi van, ha én egész 2019-ben csak olyan szerzőktől akarok olvasni, akiknek K-val kezdődik a neve? Jogos a felvetés persze, miért igazodna bárki egy napló tervezésekor az én efféle érthetetlen és bolondos elhatározásaimhoz… NA DE, akkor mi lesz, ha idén mindenki azt mondja, „az nyer, aki a legtöbb K betűs könyvet olvassa el”, és mindenki őrült módjára kezd körmölni a K szekcióba, aztán lefagy, meglátva, hogy mindössze öt oldalon keresztül áldozhat a benne dúló versenyszellemnek? Okés, viccet félretéve, számomra ez a megoldás kissé logikátlan… de ki tudja, talán ösztönözni fog, hogy a K betű már tele van, de az N még üres… talán. Ezen majd aggódok inkább akkor, azt hiszem.

Odalent ugyan nem emeltem ki, de a Szerb Antal idézet elmaradhatatlan... :)
Ezzel amúgy a kötetnek nagyjából háromnegyedén túl is vagyunk, de mielőtt továbbhaladnék, csak fél szót az idézetekről… ugyanis bizony ám, a betűnkénti szektorokat végig frappáns, olvasással és könyvekkel kapcsolatos idézetek választják el egymástól híres szerzőktől, nekem pedig ez az egyik személyes kedvencem a naplóban. Odalent a megszokott módon összeszedtem azokat, amelyek a leginkább megfogtak.

Azonban kicsi az esélye, hogy mindenki kedvenc idézete ott virítson előre a lapokon… így néhány oldal kifejezetten arra szolgál, hogy összeszedjük olvasmányaink legmaradandóbb sorait, mondatait. Én persze ezt rendszerint megteszem az értékeléseimben, de szerintem jó lesz ez, hogy még a kiemeltek közül is kiemeljek egyet-egyet, azokat, amelyek nem csak az olvasás alkalmával szórakoztattak, de a tartalmukat magammal is vinném a jövőben.

Kreatív olvasásmérő - ez sem rossz cucc, azt hiszem :D
Az idézetek sorát kifejezetten kedves kis lapok követik, változatosan informatívabbak és írósak, így aranyos illusztrációk mutatják be a könyv keletkezésének folyamatát, mindenféle helyet, ahol egy könyvmoly számára kivitelezhető az olvasás, de itt kapott helyet egy – amúgy bocsánat, de nevetségesen rövid :D – kitöltendő kívánság- és várólista is.  Vicces lesz megszülnöm, a többszáz tételből melyik húsz érdemli meg, hogy a naplóba kerüljön, de egyiküket sem akarok megbántani a hátrányos megkülönböztetéssel. Ezen kívül szólnak lapok az olvasás szeretetéről, gyűjthetünk olyan olvasmányokat, melyeket ajánlunk, és vezethetjük a könyves eseményeket, mint a Könyvfeszt, vagy író-olvasó találkozók, dedikálások, s meg ne feledkezzek a NIOK eddigi, és várható témáiról… és tudom, hogy a sorrendet némileg felrúgtam, de mindenképpen a felsorolás végére akartam hagyni a legnagyobb kedvencem… az olvasós bakancslistákat.

Olvasás + bakancslista... külön-külön is bírom őket, hát még együtt... képzelhetitek
Esküszöm nektek, gyerekek, ezekért az oldalakért megőrülök, és ezer százalék, hogy ezzel a résszel nem várok 2019-ig, mert tovább visszaszámolni már nem tudok: december elsejével máris kezdem a téli kiadást. A kiadvány ezen részében évszakonként találhatunk olyan teljesítendő pontokat, mint például „télen olvass a karácsonyi vásár forgatagában” vagy „tavasszal olvass hajnalok hajnalán, miközben kel fel a nap” – ezeket pedig minden esetben egy kis tematikus olvasós kihívás követi. Nevezetesen hely 10 könyvnek, amit el kell olvasni a szezonban – de mindegyikhez tartozik valami megkötés, például nyárra dukál egy olyan regény, ami a tengerparton játszódik, ősszel pedig taroljon valami barna borítójú. Nem azt mondom, hogy nagy was ist das, de valamiért kifejezetten vonzódok az efféle listákhoz, úgyhogy első látásra adott némi motivációt ez a rész.

Mint látjátok, a kötet a moly.hu és az egyre kiterjedtebb bloggervilág egyfajta fizikai megjelenése, szóval joggal is kérdezhetnétek, hogy így mégis mi értelme van… de akármilyen hülyén is hangozzon, szerintem ezt érezni kell. Ugyanis hagyományosan, papíron vezetni valamit, ami egy kattintásra van tőlünk a digitális világban, kifejezetten pozitív érzés, sajátos hangulattal. Én személy szerint sokszor elhatározom, hogy a délutánt az olvasásnak szentelem, teljesen netmentesen, mégis gyakran azon kapom magam, hogy ösztönösen nyúlok a mobilomért, hogy jelöljem molyon mennyit haladtam, meg felvigyek egy új idézetet. Az olvasónapló pedig éppen ezt adja meg kicsiben: telefon helyett előkaphatom ezt a könyvecskét, és emiatt nem érzem azt, hogy csorba esett volna az olvasási időmön, mint a netes megoldásnál… ugyanis azt mondanom sem kell, hogy a „csak felviszem molyra, fél perc”-ből hamar lesz „megkukkantom a Messengert” majd egy „na jó, csak még gyorsan lecsekkolom az Instát”. Ez pedig rossz – de a jelek szerint kiküszöbölhető.

Mindent összevetve hálás vagyok, amiért kezembe került Ági olvasónaplója. Kívül-belül gyönyörű kiadás, s bár van benne egy-egy logikai bukta – mint számomra az ábécé rend –, így is jól vezethető és hasznos kis kötet, legyen szó akár rólam – rólunk –, a digitális korban felnőtt molyról és bloggerről, vagy akár egy hatvan éves nagymamáról, akinek a világon semmi affinitása interneten bíbelődni effélékkel. A Van időm olvasni naplót jó szívvel ajánlom azoknak, akik inkább csak röviden akarnak megemlékezni olvasmányaikról, esetleg épp csak most készül előtörni belőlük a bennük lakó könyvmoly, de azoknak is szívesen adnám a kezébe, akiknek a moly vagy a bloguk mellett csak afféle „étrendkiegészítőként” funkcionálhat… mert a hangulat az hangulat. Ezen felül különösen ajánlom a könyvet szülőknek, gyereknek, barátnak, barátnőnek… ugyanis nagyban virágzik a karácsonyi ajándékvásárlás aktualitása, ez a kiadvány pedig szépen mutatna bármilyen könyvmoly fája alatt. ;)


Kedvenc idézetek:

„A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” /Carlos Ruiz Zafón/

***

„Évekkel ezelőtt szentségtörésnek éreztem akár egyetlen vonalat is belehúzni bármilyen könyvbe. Ma már szinte nem is ülök le úgy olvasni, hogy nincs egy ceruza a kezem ügyében. az aláhúzogatásokkal személyre szabom a könyv küldetését. És később nem is volt nagyobb öröm számomra annál, mint amikor láttam, mások hogyan firkálgatják tele az én könyvemet:” /Al Ghaoui Hesna/

***

„Könyvekről szólni egy kicsit mindig annyi, mint magunkról beszélni.” /Babits Mihály/

***

„Egy könyv éppoly veszélyes lehet, mint bármely utazás. Az a személy, aki behajtja a hátsó fedelet, nem biztos, hogy ugyanaz, mint aki felütötte a kötetet.” /Mark Lawrence/

***

„Minden pillanatban át szeretnénk jutni abba a bizonyos másik dimenzióba. Emiatt iszunk, drogozunk, görbítjük el az életünket… pedig csak olvasnunk kellene.” /Vécsei H. Miklós/

Ha érdekel a napló, rendeld meg ITT!

Blogturné és nyereményjáték

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során 10 blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni nevezetű olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.

A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

2018-ban, júliusban valami oroszt kellett olvasni, ha pedig orosz, akkor Dosztojevszkij. Legismertebb regényéről van szó, melyben az R. R. R. monogrammú főszereplő gyilkosságot követ el, és a lelkiismerete leplezi le végül.

Állomáslista:

11. 27. Never Let Me Go
11. 28. Függővég
11. 29. Deszy könyvajánlója
11. 30. Szembetűnő
12. 01. Sorok között
12. 02. Olvasónapló
12. 03. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

4 megjegyzés:

  1. Szia :) Engedd meg, hogy reagáljak a szerinted logikai buktára! :) A visszakereshetőség miatt döntöttünk a regiszteres megoldás mellett, de a napló mindenkinek személyes.. ha akarod figyelmen kívül is hagyhatod az ábécé rendet, de gondolj csak bele. Ha valaki elolvas mondjuk 100 könyvet 2019-ben, és gondosan töltögeti, és évekkel később visszakeresné, hogy is tetszett.. annak nagy segítség lesz a regiszter. :) Köszi az értékelést, örülök, hogy összességében tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Köszönöm a kommented, és hogy ezt kifejtetted jobban, bevallom, nem nagyon gondoltam bele ilyen szempontból, így viszont látom már, milyen funkciója van ennek a megoldásnak :)
      Én köszönöm, hogy a kezembe a kerülhetett a napló :)

      Törlés
  2. Nagyon kíváncsi voltam, milyen ez a könyv, mert állandóan szembejön velem a megjelenése óta. Eleinte nem értettem, hogyan lehet hasznos egy Molyt használó embernek, hiszen ugyanazt a funkciót tölti be, de ezután a bejegyzés után legszívesebben rohannék a könyvesboltba. :D Nagyon jó poszt lett! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, drága vagy! ♡
      Megértem, először én sem értettem mi újat tud mutatni moly mellett, de igazából tényleg az érzes miatt éri meg... talán olyan ez, mint a különbség egy igényes bullet journal vezetése között, és aközött, hogy a mobil tervezőjébe pötyögi az ember a teendőit. A célra mindkettő megfelel, de érzésben az előbbi talán többet ad :))
      Én most tervezem év elejével elkezdeni ezt a naplót, úgyhogy biztos fogtok még hallani róla tőlem :D
      Továbbra is csak ajánlani tudom ;)

      Törlés

Instagram