Twelve Songs Of Christmas | Zenés Tag


Hey, emberkék! Tudom, mostanában volt már tag is, zene is, de én úgy érzem, még bőven nem elég… mellesleg tegnap Flora alias nővérem, a Flora The Sweaterist bloggerinája kihívott egy eszméletlen jó poszt elkészítésére, ami erősen aktuális, úgyhogy ellentmondva alaptermészetemnek, nem halogathatom. Sad, sad life. A tag a „karácsony tizenkét napja” tematikáját veszi alapul, ám ezúttal kicsit más köntösbe öltözve – ezúttal kénytelenek leszünk nélkülözni a körtefán dalolászó foglyot, a francia tyúkokat, aranygyűrűket, ugrándozó emberkéket és mindenféle hasonlót, helyettük karácsony minden napjára jut egy kérdés, a rá adott válasz által pedig egy ünnepi dal is. Vagy több. Enjoy!

1.
EGY KARÁCSONYI DAL, AMITŐL MÁR ROSSZUL VAGY

Én kérek elnézést mindenkitől, de számomra a Wham – Last Christmas már elsőre sem volt nagy szám… mikor meg már ezredjére hallom a boltban, a bevásárlóközpontban, utcán, suliban, az agyamban, anyjukkínjában, a csapból csöpögve, és nem tudom egyszerűen kinyomni, akkor kezdem falba verni a fejemet. Nem mondom, hogy rossz szám… de nekem már sok, és nem kérek belőle.

2.
AZ ABSZOLÚT KEDVENCED

Nagy karácsonyi zene-fanként baromi sok szám van, amelyet imádok és milliószor hallottam már, de amihez kivétel nélkül mindig van hangulatom, és lemehet akár egymás után húszszor is egyhuzamban, akkor sem fogom unni, az a Let It Snow, Dean Martin feldolgozásában (is). Olyan kellemesen meleg és otthonos érzést teremt, a sötét éjszakában nagy pelyhekben szállingózó hó feelingjét, vagy egy finom, a kapualjban elcsattant csókét. A Let It Snow egyszerűen átjár, megmelegít belülről a bájával, nem is lehet nem szeretni. Khm, bár van valaki, aki nem is ismeri, és nem győzöm elégszer elmondani, hogy szégyellje magát, de nagyon.

3.
EGY DAL, AMITŐL ELFOG A MELEGSÉG

Akár mondhatnám megint az előző pontban emlegetett Let It Snowt, de nem akarom ismételni magam – és időközben úgyis eszembe jutott egy másik dal, ami szintén ezt a barátságos érzést árasztja számomra. A Baby It’s Cold Outside-ról lenne szó – már régebb óta ismertem futólag, ám sosem fogott meg különösebben, így nem is hallgattam: egészen idáig. Nem tudom mennyien tudjátok, de nemrég jött ki Avril Lavigne & Jonny Blue feldolgozása a dalhoz, ami – ha engem kérdeztek – kimondottan kellemesre sikerült, és persze meg ne feledkezzek a Glee-beli verzióról, egyrészt, mert ship Klaine, másrészt mert egyszerűen csak édes, és imádom Chris Colfer és Darren Chris hangját.

4.
EGY DAL, AMI KAPCSOLÓDIK A KARÁCSONY TÖRTÉNETÉHEZ

Egyedül az O Holy Night jutott eszembe, amit eléggé ismerek és mondjuk szeretek is annyira, hogy itt emlegethessem, az is elsősorban Tiffany Alvord feldolgozásában. Nem azért, mert annyira nagy szám… talán csak mert tőle hallottam először. A nosztalgia varázsa, meg minden.

5.
A TÖKÉLETES DAL (CSUPA NAGYBETŰVEL)

Emlékeim szerint tavaly kezdtem jobban ismerkedni a Pentatonix nevű formációval – kapcsolatunk azóta is szoros, ám többnyire erősen a karácsonyra korlátozódik – végül is, mindennek és mindenkinek kell legyen valami rendeltetése a világon. Elsőre megfogott valami ebben az öt, teljesen különböző kisugárzású, karakterű, s nem mellesleg, rettentő tehetséges ember, egyaránt megjelenésben, előadásban és hangban. A Carol of the Bells a legnagyobb kedvencem tőlük, egyszerűen lenyűgöz, ahogy hangszer módjára játszanak a hangukkal, hogy ezt is mennyire profin teszik. Csodálatosak.

6.
A KEDVENC KARÁCSONYI DAL PARÓDIÁD

Duplán jövök, Jon Cozarttal – mert ez a srác bolond, ugyanakkor zseniális. Egyszerre intelligens, totál aranyos, helyes és tehetséges, de nem veszi magát túl komolyan; mindenről van véleménye, de amiből csak tud, viccet csinál, ha kell, kifordítja a világot a sarkából. Rettentően bírom, így rögtön ő jutott eszembe ehhez a ponthoz: először a Gabbie Hannah-val közösen forgatott All I Want For Christmas paródiája – amit sosem bírok ki röhögés nélkül –, majd az AsapSCIENCE-es srácokkal készített videója, a Science Christmas Carols, melyben inkább tudományos oldalról közelítették meg, s írták át a mindenki számára jól ismert karácsonyi énekeket.

Hmm… amúgy elgondolkoztam és csatlakoznék nővéremhez az All I Want For Christmas Is Fooddal is… csak mert ekkora igazságot az ember ritkán kap egy daltól. Akármennyire is elvagyok az eredeti számmal, azért a mondanivalója egyértelműen csak így áll hozzám közel. Zseniális. Köszönjük, Jason Chen!

7.
A KEDVENC KARÁCSONYI DALSZÖVEGED

Ezen sokáig gondolkoztam, de igazából nem hiszem hogy lenne ilyenem… egyedül, némi keresgélés után a HaveYourself a Merry Little Christmas jutott eszembe, ami megfogott a gyönyörű idilljével, ünnepi nyugalmával… de kedvencnek még így sem mondanám. Tudjátok mit? Don’t really care, legyen ez.

8.
A LEGSZOMORÚBB KARÁCSONYI DAL

Nagy beugratás ez, ugyanis számomra a karácsony egy vidám ünnep, így értelemszerűen csupa békés és boldog dalt hallgatok ilyenkor… az első gondolatom tehát az volt, hogy egy az egyben skippelem ezt a pontot, aztán a biztonság kedvéért elkezdtem átfésülni újból a lejátszási listám, és ráakadtam valamire. Nem olyan elviselhetetlenül bánatos, nem fakadok sírva tőle, de azért kellően melankolikus ahhoz, hogy helye lehessen ebben a válaszban, ez pedig a Christmases When You Were Mine, Taylor Swifttől.

9.
EGY SZERELMES ÜNNEPI SZÁM, AMIT (MÉG MINDIG) SZERETSZ

Miután a poszt elején már kifejeztem végtelen unalmamat a végtelenségig játszott Last Christmas iránt, bizonyára különösen hat majd mostani választásom – ugyanis váljon már akármennyire is elcsépeltté Mariah Carey slágere, az All I Want For Christmast, én egészen élvezem. Csakhogy nem hallgatni, sokkal inkább énekelni. Az igazat megvallva az idejét sem tudom, mikor játszottam le magát az eredeti számot utoljára, énekelgetni viszont akár órák hosszat tudom, annak ellenére is, hogy tartalmilag mi sem állhatna tőlem távolabb, mint egy a nyáltenger. Összességében kapcsolatunk tele van ellentmondásokkal… de az a bizonyos mérleg az egész végén inkább a pozitív irányba húz. Egy hajszállal.

10.
KEDVENC KARÁCSONYI DALOD A SAJÁT ANYANYELVEDEN

Ez a kérdés rendesen feladja a leckét, miután olyannyira ritkán hallgatok magyar karácsonyi dalokat, hogy az közel a sohával egyenlő… így végül egy kicsit újabb kedvencemet hozom. Nem is nevezném kedvencnek… eddig csupán kétszer hallottam, és még addig is csak most jutottam el, hogy szöveg alapján rákeressek a címére, de nemrég hallottam az énekkar előadásában, és egészen gyönyörűnek találtam: ez pedig a Karácsonyi álom…. sok előadótól :D

11.
EGY NEM-KARÁCSONYI SZÁM, AMI NEKED VALAMIÉRT MÉGIS ÜNNEPI

A giminkben már régi hagyományként minden évben megrendezett nyelvi karácsony egyre gyakrabban tesz róla, hogy legyenek ilyen dalok a tarsolyomban, ha valaki előállna ezzel a kérdéssel… így kapásból eszembe jutott három is, melyek közül mind ezen az alkalmon hangzott el. Michael Jackson – Heal The World-je a tavalyi, Robbie Williamstől az Angels pedig az idei angolos blokkban hangzott el, plusz ide hoznám a Hallelujaht is, ami ugyan idén  a németes csoport dala volt – megjegyzem, gyönyörűen előadva ♥ –, én minden nyelvű verziójáért odáig vagyok. Talán sosem szeretem meg őket különösebben, ha nem „kényszerülök rá” heti sokszor énekelni őket az órákon, és nem egy számomra fontos eseményhez kötődnek, de így egytől egyik közel kerültek hozzám, mert a nyelvi karácsony hangulatát idézik.

12.
KEDVENC KARÁCSONYI FILMBETÉTDALOD

Tegnap azt hiszem már kiáradoztam magam Vonda Shepard karácsonyi albumáról, viszont úgy érzem még nem fordítottam kellő figyelmet a nyitószáma, a ThisChristmas dicsőítésére. Pedig totál megérdemli. Talán maga a sorozat amiben szerepelt, az Ally McBeal váltja ki ezt a hatást, de ez a szám teljesen olyan érzéseket kelt, amelyekkel egyszerűen a nap bármely pontjának, a karácsony bármely szituációjának, pár kiragadott pillanatának tökéletes aláfestő zenéje lehetne, csak rajtunk áll, és azon, mit várunk tőle, milyen hangulatunkban talál ránk. Lehet vidám háttér egy baráti vacsora alatt, vagy szomorkodós dal is egy magányos éjszakán; táncolhatunk rá, vagy csak lekuporodhatunk a kandalló elé. Jó arra, hogy felrázza kicsit az ünnepi hangulatunkat, de hallgathatjuk legnagyobb bánatunkban is. Multifunkciós, ráadásul még gyönyörű is.


A kihívást még egyszer köszönöm drága nővéremnek – csak ajánlani tudom, hogy nézzetek be hozzá (ITT) is, csodálatosan ír! Az én kihívottam Sára lenne, a Metaforaszennyezés szerzője, és Fanny, a Fanny Personal bloggerinája: én szívesen olvasnék a ti 12 karácsonyi dalotokról, úgyhogy ha van kedvetek töltsétek ki a taget ti is – de amúgy egy jóindulatú, ingyenes és totál praktikus meg jófej forrásmegjelölés fejében bárki viheti az ötletet isten hírével, a kész posztok linkjeit pedig örömmel fogadnám kommentben, elvégre jár nekem is egy kis szórakozás, nem csak a munka meg a munka :D. Köszönöm, hogy itt voltatok, továbbra is küldöm ezer puszim és ölelésem a habfehér lelketekre! 

3 megjegyzés:

 1. Imádom! <3
  Jót nevettem rajta, hogy pont ellentétesen "osztályoztuk" a "Last Christmas"-t és az "All I Want for Christmas Is You"-t XD
  A "Science Christmas Carol"-t meg a "Karácsonyi álom" c. dalt szerintem még nem hallottam korábban.
  Az "Angel" pedig akkor nekünk karácsonyi dal marad :)

  Örülök, hogy megcsináltad. Remélem, jól szórakoztál vele! Én nagyon élveztem olvasni, mint mindig <33

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az elég érdekesen jött ki xDD
   Naaa, a Science Christmas Carolt tuti hallottad már, én biztos küldtem... max az lehet, hogy nem hallgattad meg xd A Karácsonyi álmot meg hallgasd meeeg.. neked nem hiszem, hogy annyira bejön majd, de szerintem nagyon szép :)
   <3 <3

   Én köszönöm, hogy Te megcsináltad... különben lehet sosem találtam volna rá, pedig mennyire jó ötlet már :D Ezer pussz <3 <3

   Törlés
  2. Lehet, hogy hallottam, de akkor annyira nem maradt meg...
   A "Karácsonyi álom" szerintem is szép ;)

   Valószínűleg soha, mert ezt a kérdéssort én raktam össze XD
   Love <3

   Törlés