Kevin Lynch - Steve Jobs: Egy zseni életrajza


„Aki elég őrült ahhoz, hogy elhiggye, hogy meg tudja változtatni a világot, az meg is teszi.”

Eredeti cím: Steve Jobs: A Biographic Portrait
Oldalszám: 272
Megjelenés: 2019
Kiadó: Kossuth
Ár: 5990 –

Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt. Steve Jobs megváltoztatta a világunkat.
A lebilincselően érdekes kötet a huszonegyedik század egyik legnagyobb hatású újítójának életét és korszakalkotó újításokban bővelkedő munkásságát mutatja be. Az információkban gazdag életrajz szemléletes grafikákkal kísérve kalauzol végig a zseniális és céltudatos Steve Jobs életútján és karrierjén.
Hogyan alapozta meg leleményes üzletemberként elképesztő sikereit? Hogyan rivalizált éveken át Bill Gatesszel? Hogyan hajtotta őt mindvégig az újítás vágya? A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt – és sok szempontból a mindennapi életünket is.

Ahogy egy barátnőm felhívta rá a figyelmem, meglenne a humoros oldala annak, ha egy iPhone-on pötyögve kezdenénk el szidni Steve Jobst – de én azt mondom megvan abban is a szépség, ahogy az életrajzáról szóló értékelést az Acer laptopomon gépelem, Samsung mobillal lőtt képeket szúrva közbe. Amúgy semmi reklám, eskü – ez csak a helyzet iróniája, meg ilyesmi. Mint például az, hogy gyakorlatilag egy iPhone vagy MacBook kezelésére is képtelen digitális bennszülöttnek csúfolt, de valójában abszolút mértékben technikai analfabétaként szándékozom ma a fenti készülékek megálmodójáról szónokolni. Itt megjegyzem, ilyen mértékben még nem kellett egyszerre, töményen szembesülnöm az informatikai hozzá nem értésemmel – keményen visszajöttek az infóérettségis flashbackjeim az Inteltől, AMD-től, processzoroktól, flopiktól és portoktól, amiket fogalmam sincs, hogy tudtam egykor a fejembe passzírozni, de annyi fix, hogy mostanra nem emlékszem róluk valami sokra. Szóval Steve Jobs vs. Virág, 1:0.

Egy szó mint száz, igazából Apple és Steve Jobs téren teljesen tudatlan emberként vágtam bele ebbe a könyvbe – mert igen, mint az elég hamar tudatosult bennem, néhány termékcsoport összekötése egy személlyel még nem számít tudásnak, különösen, hogy rosszabb napjaimon szerintem lazán megeshetett hogy Steve Jobst Bill Gatesszel kevertem, de psszt, erről egy szót se senkinek! A lényeg, hogy így aztán elég bő újdonságértékkel szolgált a könyv számomra – de ki merem jelenteni, hogy olyan kötetről beszélünk, ami mindenki számára hordoz új információt, garantáltan többet is, mint amit hirtelenjében képes az ember befogadni. Ez természetesen nagy pozitívum, magával von azonban egy apró tanácsot részemről: érdemes az életrajzot inkább kisebb porciókra osztva olvasni, letenni olykor, hagyni ülepedni, ugyanis együltőben pörgetni végig előidézhet… valami csömör félét. Mikor már nehéz követni a számtalan termék nevét és számát, mikor annyi az új név, hogy meg sem kíséreli az ember beazonosítani őket és mikor beüt a felismerés, hogy néhány óra leforgása alatt akár harminc évet felölelő szakaszt olvastál át.

Az információgazdagság tehát mindenképpen a kötet előnye, valóban segített okosabban csukni be a könyvet mint ahogy kinyitottam, és némi technikai „tudás” félén túl rengeteg – számomra – fun facttel is gazdagodott a lelkem általa, amit tudhatjátok, hogy mindig értékelek. Ki ne találná például érdekesnek, hogy az Apple megalkotója úgy tartotta, hogy kizárólag joghurton és gyümölcsön élve nem szükséges fürdenie, mert nem fog izzadni ilyen étrendhez tartva magát? Na és azt, hogy a munkatársai erre tett panaszai miatt a főnöke az Atarinál kénytelen volt áthelyezni éjszakai műszakba? Na ugye. (Azért nem csak Jobs testszagáról sikerült információt gyűjtenem ez alatt a 270 oldal alatt, megnyugtatnék mindenkit.)

Amit tartalmi szempontból kiemelnék, még ha csak röviden is, az Jobs magánember oldala és ennek a könyv által való kissé tüzetesebb megismerése – miután elsősorban üzletemberként beszélünk róla, nevét gyakorlatilag egy márkával azonosítjuk, s összességében is hajlamosak vagyunk munkásságát helyezni előtérbe magával az életével szemben, mindenképpen hasznosnak tartom, hogy ezúttal beleláthattunk kicsit mindennapjaiba, különös szokásaiba, gondolatmeneteibe, emberi kapcsolataiba. Még ha mindez nem is feltétlen egy rokonszenves, szerethető képet eredményezett végül. Számomra legalábbis egyáltalán nem – elmondható, hogy a szemlélő Jobs karizmája, üzleti sikerei, forradalmi újításai által kialakított jó véleményét könnyedén ellensúlyozhatják a férfi nevelőszüleivel, legközelebbi barátaival, vagy akár Chrisann Brennantól született lányával szembeni megnyilvánulásai.

A kötet vissza-visszatér az ilyen jellegű életrajzi elemekre – közben viszont természetesen időrendben haladva szépen sorra veszi Jobs karrierjének alakulását, kezdve alkalmi, inkább csak létfenntartás vagy hasonló célból végzett munkáival egészen a komolyabbak felé haladva, állomásról állomásra követve az Apple születését, nehézségeit, virágzását, újításait is. Mindez persze, megemlíteném ismét, rendkívül részletgazdagon van ismertetve, szerteágazó területeket is magába foglalva, így a különböző készülékek paramétereitől kezdve Jobs stílusának alakulásán át az üzletember legfontosabb alapelveiig mindent sikerült összeszedni ez alatt a közel 300 oldal alatt, amit érdemes – ennek pedig a minőségét sem nevezném mellékesnek. Valamennyi tudnivaló egy roppant igényes, színes-szagos (nem, nem annyira szagos, mint Jobs) kiadásban összpontosult: egy olyan igazán nívós, nehézlapú, színes, fotókkal, ábrákkal, grafikonokkal és hasonlókkal teli kötetben, amit konkrétan jó érzés kézbefogni, mert érzi az ember, hogy megéri az árát.


Viszont ha már tartalmon és megjelenésen túl járunk, nem mulasztanám el megemlíteni a könyv egyetlen – szerintem – jelentősebb hátulütőjét sem, mely a szerkesztésben rejlik, és épp amekkora áldásnak tűnik elsőre, épp annyira képes zavaróvá, s kifejezetten hátráltatóvá válni néhány fejezet után. Ugyebár életrajzunknak adott egy törzsszövege – ezekbe pedig olykor egy-egy információgazdagabb kiegészítő lap ékelődik közbe, változatos témákkal: érdekes adatokat olvashatunk ezeken az Apple I prototípusáról, Jobs előadói technikáiról, a NeXT Computerről, az úgynevezett „kék dobozokról”, Jobs különféle szabadalmairól és így tovább. Ami alapvetően nagyszerű dolog, hiszen egyrészt informatív, mutatós, és kiküszöböli azt is, hogy a főszöveg monotonná, esetleg unalmassá váljon, DE! Nagyon fontos lett volna ezeknek a kis kiegészítéseknek a tüzetesebb megválogatása, és az elhelyezésük mérlegelése, ugyanis feltűnt egy idő után, hogy elég kaotikus sorrendben tűnnek fel, jellemzően egyáltalán oda nem illő környezetben, így nem segítve bármi megértését, inkább csak akadályozva az életrajz szövegének értelmes olvasását. Egyik pillanatban még Jobs gimnáziumi szakköreiről olvashatunk, majd lapozunk, és megjelenik egy kétoldalas színes grafika az Atari Pong és Breakout játékairól – amelyekről mellesleg bő 30 oldallal odébb lesz csak szó – amit átfutva visszaugrunk a gimnáziumba és az üzletember akkori kedvenc zenéire. Nem sokkal később megjelenik egy információs lap az Apple I paramétereiről – noha az 50. oldalról nézve az Apple I még elvész a messzi-messzi távolban. Ez a kuszaság végül elveszi a szerkezeti változatosság értelmét és izgalmasságát – bevallom, én felfedezve ezt a következetlenséget, elkezdtem automatikusan átugrani azokat a lapokat, amelyek észrevettem, hogy nem kapcsolódnak az aktuális témához. Aztán tudjátok, hogy működik ez… az ember vagy visszaugrik rájuk, mikor aktuálissá válnak, vagy nem. Ahogy emlékszik. Mindenesetre amilyen apró részlet ez, épp annyira bosszantó is tudott lenni számomra.

De hogy mindent összevetve mit mondanék Jobs legújabb életrajzáról? Ha rapid ajánlást kérnétek tőlem, a szerkezeti gubanc lenne az utolsó dolog, ami eszembe jutna. Először is ajánlanám mindenki szíves figyelmébe… szimplán mert egy életrajz. És életrajzot olvasni azt hiszem hihetetlenül szuper dolog: összefüggésekben, konkrét, mindenre kiterjedő egészében látni és ismerni meg valakit; olyan tudással, olyan érdekességekkel gazdagodni, amiket nem olvashat el mindenki a Wikipédián… mindez szerintem többé tesz minket, ugyanakkor a specifikusan az adott témában érdeklődőknek a tudásvágyát is kielégíti valószínűleg. Úgyhogy nagyvilág technikai-analfabétái és Apple-szüzei, világegyetem Jobs-rajongói és iPhone-függői, gyülekezzetek és olvassátok!


Idézetek:



„Mindent megtettek azért, hogy ott tanulhassak, de egyszerűen nem akartam, hogy ott legyenek velem. Nem akartam, hogy tudják, hogy vannak szüleim. Azt akartam, hogy árvának tűnjek, aki egy hátizsákkal, vonaton járja be az országot, és a semmiből érkezett, nincsenek gyökerei, kapcsolatai, háttere.””

***

„[…] arra kell törekednünk, hogy képesek legyünk ösztönösen megválaszolni a bennünket egy adott pillanatban foglalkoztató kérdéseket […]”

***

„Sikere egyik kulcsa az volt, hogy az elérhető termékekkel kapcsolatos problémákra fűzte fel történeteit, így az Apple új terméke lehetett a hős, amely megmenti a közönséget a jól ismert kellemetlenségektől vagy súlyos hibáktól.”


***

„Két mérnököt csábítottak át a Hewlett-Packardtól a gép fejlesztésére, amelynek Jobs sokakat meglepve a Lisa nevet adta. Mivel Jobs akkoriban még nem ismerte el teljesen, hogy a lány valóban az övé, a cégnél sokan kényelmetlenül érezték magukat az elnevezés miatt. Regis McKenna egy teljesen hamis mozaikszót alkotott (Local Integrated Systems Architecture – helyi integrált rendszerarchitechtúra) a sajtó és a kiskereskedők számára. Házon belül a gúnyos „Lisa: invented stupid acronym” (Lisa: kitalált kamu mozaikszó) változat kezdett terjedni.”

Borító: 5/5


Nehéz az egyszerűséget még jobban értékelni, mint azt Steve Jobs teszi – de én tudjátok jól, hogy közel állok hozzá. Épp ezért tartom nagyra ennek a kötetnek a fedelét is: abszolút nem bonyolítja túl a dolgokat, sőt, konkrétan a legegyszerűbbre veszi a figurát a minimalista tipográfiájával és árnyékszerű profillal, mégis messziről magára vonzza a tekintetet, ezzel gyakorlatilag eladva magát. Jobs is imádná, ebben biztos vagyok.



Pontozás: 5/4


Blogturné és nyereményjáték


Ki ne ismerné Steve Jobs nevét? A 2011-ben elhunyt üzletember az informatika egyik legjelentősebb úttörője volt, az Apple egyik társalapítója, karazmatikus és felkészült előadó - a modern kor egyik zsenije. A Kossuth Kiadó jóvoltából most mi is kézbe vehetjük Kevin Lynch Jobsról írott életrajzát, melyben a szerző nemcsak a nyilvánosság által ismert figurát, hanem a magánember is bemutatja.

Ez alkalommal mindegyikünk blogján egy-egy képet találhattok egy olyan személyről, aki valamilyen módon fontos szerepet játszott Steve Jobs életében. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a képet szereplő ember nevét. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés a könyv egy példányával lehet majd gazdagabb.





(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

Állomáslista


02.24. Never Let Me Go
02.26. Flora the Sweaterist
02.28. Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram