Victor Gischler - Deadpool: Zsémbes zsoldos


„Kéne már egy saját harci szlogen. Mondjuk „kiszabadult a Wadeállat”? Fuhh. Ezt nem erőltetném.”

Eredeti cím: Deadpool: Merc With a Mouth
Oldalszám: 344
Megjelenés: 2019
Kiadó: Fumax
Ár: 7495 –

ZOMBIK! ​DINOSZAURUSZOK! ZOMBI-DINOSZAURUSZOK!
D I M E N Z I Ó K A P U K !
S Z E R E L E M , S Z E X , G Y E N G É D S É G !
G O N O S Z V I L Á G U R A L M I T Ö R E K V É S E K !

Deadpool az A.I.M. bűnszövetkezet megbízásából a Vadföldre utazik, hogy megszerezze minden idők legveszélyesebb biológiai fegyverét – a saját fejét! Ami, bármilyen hihetetlen, egy másik, zombik lakta világból keveredett valahogy a mi dimenziónkba!

Zombi-Deadpool leszakadt kobakja hű útitársa lesz, és hajmeresztő kalandokat élnek át együtt, miközben Deadpool a sikerdíja után lohol. A bonyodalmak azonban még csak most kezdődnek. Egy (brutális!) vadföldi zombirodeó után ugyanis Deadpool ellenszenves alteregói bukkannak fel az alternatív univerzumok labirintusában: Wilson őrnagy a S.H.I.E.L.D.-től, Wanda Wilson, azaz Lady Deadpool, valamint Deadpool, a Kölyök!

Deadpool a szexi biológus, dr. Betty társaságában, nyomában az A.I.M. ügynökeivel bemerészkedik a Marvel Zombiverzumba, hogy hazajuttassa a zsémbes élőhalott Kobakpoolt. De vajon sikerül-e neki…?

Tartalmazza a teljes Deadpool: Merc With a Mouth sorozat 1–13. füzetét.

Tartozom egy vallomással. Én tényleg munkát fektettem ebbe a felismerési folyamatba, mi több, hosszú órákat töltöttem a képernyő előtt, mire eljutottam addig, hogy a beletörődöttek teljes nyugalmával beismerhessem: én már nem leszek Marvel rajongó. Próbálkoztam srácok, igazán. És valószínűleg azért még fogok is, ha másért nem, hát azért mert még nem jutottam el a Marvel Univerzum filmjeinek sorában Benedict Cumberbatch megjelenéséig, őt meg ki nem hagynám semmi pénzért. Mindenesetre arra jutottam, hogy ha volna bármiféle eddigi életem során felfedezetlen, de roppant erős kapocs köztem, és e között a világ között, akkor azt hét film alatt valószínűleg már sikerült volna észrevennem, és úgy van ez, hogy hiába imádom Vasember karakterét, meg jön be a Hihetetlen Hulk tudományos szövege, vagy éppen a vikingek, ha kikapcsol az agyam, amint eksön van: egy jobbegyenes nem csak az ellenséget képes kiütni, de az „érdeklődés” címkével ellátott kapcsolómat is rögtön leveri. Ez van. DE! Akad egy hihetetlen alak ebben az univerzumban, akinek a kommentárjával még egy kétórás pofozkodást is izgatottan végignéznék, aki egyáltalán nem komplett, ennek ellenére dől belőle a szó megállíthatatlanul, és aki továbbra is a kedvenc Marvel karakterem, noha a lelkesedésemet próbálták már meg letörni azzal, hogy „eh, hát az övénél azért mérföldekkel jobb Marvel mozik vannak”. Hát… nekem nincsenek.

És itt érkeztünk el igazából az értékelés tárgyához, ugyanis az eddig emlegetett nagy kedvencem Deadpool, a zsémbes zsoldos. Aki jobban belegondolva inkább csak zsoldos, semmint zsémbes, s leginkább arról ismert, hogy a legszorultabb helyzetben is képes olyan jóízűen sziporkázni a humorát, mintha nem a halál tartaná éppen a markában a tökeit. Zseniális fazon. Tudjátok, sokmindent tesznek a szuperhős-félék, például van aki megdobogtatja az nők szívét, van, aki megmenti az egész világot (oké, ezt elég sok csinálja), van aki meg felforgatja azt… Deadpool jellegzetessége pedig az, hogy gőze sincs, hogyan kössön csomót a csípős nyelvére akár egy percre is, de ez teszi roppant szerethető karakterré, még akkor is, ha a viselkedése egyébként hagy maga után némi kívánnivalót. Éppúgy, mint a harcjelenetek kellős közepén is picsavillantós kisgatyában meg kilógó mellekkel ábrázolt női szereplők. De azért megpróbálok nem rantelni arról, hogy ez mennyire szexista.

Kellemesebb vizekre evezve hipp-hopp egy dínókkal és vademberekkel teli dzsungelbe csöppenünk, ahol egyedülálló módon megismerkedhetünk főszereplőnk másik dimenzióbeli rothadó koponyájával. Zombi-élmény kipipálva, Jurassic Park feeling kipipálva, és egyben a cselekmény ugródeszkájáról is itt rugaszkodunk el, ugyanis meglehet, hogy zombi Deadpool csupán egy fej, lényegében mégis ő indítja útjára a történetet minden szempontból: ő a hiperveszélyes biológiai fegyver, amiért az A. I. M. bűnszövetkezet Deadpoolt küldi, s egyben ő az, akit esze ágában sincs kedvenc zsoldosunknak az ügynökök kezére adni. Természetesen. Persze a legmenőbb Pool elég közel kerül a tűzhöz (szó szerints…), ugyanis kishíján a bográcsban végzi a vadföldi népek áldozati máglyáján… ám végül mindezt a bulit kihagyva hóna alá csapja az istenként tisztelt zombi alteregója kobakját, hogy visszajuttassa saját dimenziójába. Mindez már önmagában kellően kaotikus: merészebben fest, mint az én későesti bundáskenyér vacsorák utáni álmaim, pedig azok se semmik… de igazából ez még csak a kezdet. Szinte egyszerű. Ellenben a zombiverzumba való eljutással, ugyanis elméletben szépen meg jól hangzik, hogy „csak át kell lépni a dimenziókapun”… de egy kérdés fennáll: vajon melyiken? És hány alternatív Deadpoollal kell találkozni, míg szereplőink megtalálják a megfelelőt?


Az akció természete hullámzik: a Deadpoolnak hol ügynökökkel, hol húsra éhező zombikkal, hol saját alteregóival kell megküzdenie, mi alatt még Amerika Kapitány is felüti a fejét egy gyors beköszönő pofozkodás erejéig. Én egyet sajnáltam kifejezetten, miután a fülszöveg szépen beharangozta az egész csipet-csapatnyi Poolt, Wilson őrnagytól kezdve Kölyök Poolon át Lady Poolig: hogy pirosruhás barátunk – és a megnevezés ezúttal nem a Mikulást takarja, hacsak nem egy lenyisszantott zombifejet kértetek ajándékba – találkozásai velük olyan gyorsan le lettek zavarva, hogy mire egyet csettintettem, máris olyan mély bugyrában jártunk a zombiverzumnak, mintha nem is lett volna előtte szó egy kis S.H.I.E.L.D.-es buliról, Kölyök által rettegésben tartott vadnyugatról vagy lázadó Amerikáról. Persze enyhíti a fájdalmam, hogy a kiadó már be is jelentette a következő Deadpool képregény gyűjteményt, melyben Wade valamennyi dimenzióból származó hasonmása együtt bandázik majd egy nagyot mindannyiunk szórakoztatására. Tehát picit bántott a nagy rohanás, elvégre nem üldöznek zombi T-rexek, hogy így kelljen sietni, de részben ki is lettem engesztelve.

A cselekményről nagyon vázlatosan ennyit mondanék: bár én úgy éreztem, a történetnél előrébbvaló annak a tálalása, azért mégsem kockáztatnám, hogy spoiler-partiba csapjon át az értékelés. Elég annyit tudnotok, hogy közel 350 oldal alatt minden a feje tetejére áll, elmosódik a tér, az idő, a dimenziók… meg minden. Mindeközben pedig Deadpool hozza a jó öreg, megszokott formáját: őrült terveket eszel ki, mindent megtesz egy jó nő elcsábításáért, szemtelenül gúnyolódik fogvatartóival, ha úgy adódik, na meg persze szórakoztató párbeszédeket folytat saját magával, s még velünk, egyszerű, végtagjainkat visszanöveszteni képtelen halandókkal is. Úgyhogy egyetlen további jótanácsom maradt: olvassátok, szeressétek, bírjátok gyomorral, és próbáljatok nem fulladni meg nevetés közben!

Kedvenc idézetek:

„ – Nem azt mondtam, hogy egymillióért elvállalom. Azt mondtam, egymilliónál kevesebbért bele sem gondolok, hogy elvállalom-e. Minden attól függ, mi a pontos teendő, és hogy adtok-e egy üveggel abból a prémium kategóriás mézből.
– Mézből, Mr. Wilson? Mire céloz? Ez valami eufemizmus?
– Ha az eufemizmust palacsintára, gofrira és pornósztárok hasára is rá lehet kenni, akkor igen. Pacsi.”

***

„Kéne már egy saját harci szlogen.
Mondjuk „kiszabadult a Wadeállat”?
Fuhh. Ezt nem erőltetném.”

Borító: 5/5

Maga a borító látványa nem tesz indokolttá hosszas litániákat: figyelemfelkeltő, ütős, Deadpoolos, zombifejes, és rápillantva a hátuljára enyhén sokkoló is, egy szó, mint száz, tökéletesen passzol a történethez, na meg a multiverzum hangulatához. De puszta kinézet helyett szívesebben ejtenék pár szót magáról a kiadás minőségéről, ugyanis attól dobtam egy hátast. Nehéz, vastag lapok, masszív keménykötés, gyönyörű színkezelés, tördelés, meg tényleg minden, mi szem-szájnak ingere (bár ironikus ezzel a szófordulattal élni, miután a lapokon tapasztalható zombitúltengés se szememnek, se szájamnak nem ingere. Na mindegy), úgyhogy le a kalappal a Fumax előtt, de tényleg.

Pontozás: 5/4.5

Zombi Deadpool maradványa kikérné magának a kifejezést, de ha egyetlen szóval akarnám leírni a kötetet, valószínűleg azt mondanám: fejetlenség. Teljes fejetlenség. Az őrület határán előadott komédia: levágott fejek, levágott karok, zombik, dínoszauruszok, zombidinoszauruszok, zombi-Deadpool fejek, alternatív dimenziók és alternatív személyiségek gigantikus felvonulása, a káoszt azonban rettentő jól összetartja – s emellett élvezhetővé teszi – Deadpool örök nyughatatlan, nagydumás karaktere. Meglehet, hogy kedvenc antihősünk végig Dr. Betty indokolatlanul kipakolt idomain csorgatta a nyálát, de isten a tanúm, nem sokáig tudott ez érdekelni, amíg nyomta közben a kommentárt. Azt a fajta elborult, beteg humort képviseli, amit egyszerűen imádok, és ami – ha mondhatom így – a lelkem sötét bugyraiból szól. Ami feldob egy egyszerű történetet, ami lecsippenti a vérengzés élét, ami színtiszta állatság igazából, mégis elkapja az embert, mert nem lehet nem szórakozni rajta jól.   De hát… mindez maga Deadpool.

Blogturné és nyereményjáték


Ki más lenne képes dimenziókat ugrálós kalandra indulni a saját zombi másának a fejével és egy dögös beépített ügynökkel, mint Deadpool? Zsoldosunk ezúttal eléggé ráfaragott, hiszen új küldetésében dínók, zombik, ellenséges ügynökök és saját alternatív dimenzióbéli másai ellen kell felvennie a harcot! Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy nekik mennyire tetszett Deadpool univerzumokban ugrálós képregénye. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 1 példányt a Deadpool: ​Zsémbes zsoldosból!

Szerencsére Deadpool nem csupán szerethető és érdekes, de elég ismert figura is. Ezúttal azt szeretnénk tesztelni, hogy mennyire ismeritek Wade Wilson élettörténetét, ezért egy IGAZ / HAMIS játékot eszeltünk ki nektek a turnéhoz. Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopterbe, hogy szerintetek az adott állomáson talál kijelentés igaz vagy hamis!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az én állításom így hangzik: Deadpool már fiatalon bérgyilkosi munkákat vállalt, olyanok ellen akik saját értékrendje szerint megérdemelték a halált.

a Rafflecopter giveaway
Állomáslista

09/06 - Never Let Me Go
09/08 - Nem félünk a könyvektől
09/10 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram