Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

Pages

Mitchell Moffit & Greg Brown - Instant tudomány (miniértékelés)

by - 10:38


Gyakori kínzó kérdések, közismert mendemondák és különös jelenségek megfejtése

Eredeti cím: AsapSCIENCE
Oldalszám: 256
Megjelenés: 2016
Kiadó: Európa
Ár: 3990 –

Ki ne szeretne gyorsan, fájdalommentesen választ kapni a kérdéseire? Ebből a könyvből megtudhatja, rosszat tesz-e, ha ropogtatjuk az ízületünket. Mi fáj jobban, a szülés vagy a tökön rúgás? Tudunk-e akkorát tüsszenteni, hogy kiessen a szemünk? Mi a másnaposság tudományos gyógymódja, és mit kell tudni a hajnali merevedésről?

Mitchell Moffit és Greg Brown, a YouTube sztárjai, a sokakat foglalkoztató kérdések megválaszolói most könyvbe gyűjtötték a világ nagy rejtélyeire a legszórakoztatóbb magyarázatokat.

Tudom. Pontosan tudom, hogy meglátva a címet, s a címben felbukkanó tőlem–, és úgy egyáltalán, a blogtól oly távol álló szót milyen döbbent arckifejezés boríthatta el a fejeteket. Nagy vicc is az egész, hiszen én magam olyan kapcsolatban állok a természettudományokkal, hogy a felvetésemet, miszerint be kéne járjak biosz faktra, a barátnőm diszkrét és csillapodni nem akaró röhögőgörccsel kommentálta. Nem vett komolyan, de nem is hibáztatom.

Így hát jogos a kérdés, honnan ez a nagy érdeklődésem, meg amúgy is, mi a frászt kereshet nálam egy könyv, aminek már a borítóján is mikrobák mosolyognak. Nos, először is megvett a fülszöveg… vagy, hogy pontosabb legyek, marha kíváncsivá tett a benne felvetett kérdés, hogy a szülés vagy a tökön rúgás a fájdalmasabb. Bevallom, ezen még nem gondolkodtam, de azért érdeklődve vártam a tudományos választ és magyarázatot rá. Elvégre… ki ne akarná ezt tudni? Akárhogy is, emellett persze ott van az az el nem hanyagolható tény, hogy ezt a kis kötetet az Asap Science YouTube csatorna menőarc srácai jegyzik, Greg Brown és Mitchell Moffit, akiknek a Periodic Tabe songjuk kemény három percre képes elfeledtetni mindenkivel, hogy utálja a kémiát, a Science War videójuk pedig szerintem több, mint epic. Igen… úgy tűnt, ez elég ok, még olyan világ rendjét megbolygató eseményhez is, minthogy kezembe vegyek egy tudományos könyvet. Integettem a gyermeki kíváncsiságnak, és integettem közben a biosznak, meg kémiának és fizikának is – gyertek csak.

Bár alapvetően örömtánc közeli állapotba hozott a nap, mikor életem utolsó fizika vagy kémiaóráján kellett ülnöm – a biosszal még nyúzzuk egymást sajnos, de közel a –, a tartalomjegyzékben feltüntetett témák döntő százaléka kíváncsivá tett annyira, hogy örömmel csöppenjek vissza az amúgy koránt sem örömteli tudományokba. Mi több! Nem adtam fel az első alkalommal – de sokadikkal sem – mikor olyan szavakkal találtoztam, mint a synovia vagy miosztatin… szóval könyveljük el a 250 oldalt sikerként.

DE! Ezt a sikert ne tulajdonítsuk egyedül ennek, tegyük csak félre a biosztudásom hiányát… noha szerintem a kötetnek éppen én, és velem együtt megannyi természettudományokban kevésbé jártas bajtársam vagyunk a célközönsége. Egy emeltesnek valószínűleg nem mond sok újat a könyv – bár le merném fogadni, hogy még ők sem tudják, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás –, arra viszont szerintem tökéletesen alkalmas, hogy néhány cikk erejéig a „laikusok” figyelmét is felkeltse. Greg Brown és Mitchell Moffit érdekes, és többnyire valóban gyakran felmerülő – de máskor válasz nélkül maradó – kérdéseket gyűjtött össze, a magyarázatokat pedig sikerült érthetően, és kimondottan közvetlen, jófej stílusban átadniuk. Nyilván akadtak részek, ahol felületesebben olvastam és már lapoztam is, máskor viszont kifejezetten kíváncsian vártam egy-egy jelenség levezetését; ugyanígy voltak logikusabban felépített kis cikk-félék, és olyanok is, amelyek inkább csak felületén súrolták a felmerült mendemondát. Ez a kettősség úgy érzem, elkerülhetetlen volt, mégis, megérte kézbevenni a kötetet – s talán megéri még a jövőben is ki-kinyitni egy-egy megjelölt oldalon, például ha újabb fejmosást akarnék hallani arról, miért fejezzem be az ujjropogtatást vagy csak meg akarok nyugodni, hogy a halogatás normális emberi dolog.


Ajánlom a könyvet azoknak, akik kevésbé jártasak bioszban meg fizikában, esetleg nem is mutatnak különösebb érdeklődést a tudományok iránt… nekik ugyanis sok újdonság rejlik a lapok között, ráadásul az asapScience-es srácok barátságos stílusa, valamint a széles körben sok kérdést felvető témák még élvezhetővé is teszik számukra az olvasást.

Kedvenc részek:

Kedvenc rész alatt értsük úgy, hogy a számomra legérdekesebb fejezeteket értem… ilyenből pedig volt néhány! Például k*rvára értékeltem, hogy megtudhattam, miért esik jól káromkodni egy nagyot, ha beb@szom a lábam szekrény sarkába, de a halogatás fejtegetésével is könnyen tudtam azonosulni nem halogattam ezt az értékelést, ugyan már!. Aztán ott van a klasszikus, avagy miért szólnak ránk állandóan, hogy ne ropogtassuk az ízületeinket (szerintem színtisztán azért, hogy idegesítsenek, de Greg meg Mitchell szerint nem…); a szerelem tudománya, vagy éppen az, mitől mutat szebb képet a tükör, mint egy szelfi.

Kedvenc idézetek:

„A szeretetet a szívhez szoktuk társítani, pedig az igazi csoda az agyban játszódik le. Talán nem is olyan meglepő, de az derült ki, hogy a szerelmes agya döbbenetesen emlékeztet a kokainmámorban úszó emberére.”

Borító & illusztráció: 5/4

Mit ne mondjak, néhol elég creepy-re sikerültek a cikkeket kísérő rajzok, de még így sem igazán lehet ellenük kifogásom: egyediek és stílusosak, valamint marha kifejezőek és olykor kifejezetten aranyosak is. Lényegében nyomtatott formában képviselik azt, amit az asapScience-es srácokról is gondolok, és tekintve, hogy ez a könyv karrierjük újabb lépcsőfoka, ez csak jó lehet.

Pontozás: 5/4


Kit ne foglalkoztatna, hogy a szülés fáj vajon jobban, vagy a tökön rúgás? Nos… talán akadnak ilyen balgák, engem mindenesetre érdekelt, ahogyan az is, tönkreteszem-e magam az oly kedvelt ízületropogtatásommal – a válasz igen –, vagy veszélyben van-e a szemem, ha heccből azzal kísérletezek, nyitva tudom-e tartani tüsszentés közben. Ami… persze koránt sem infantilis dolog. Igazából úgy érzem, az egész kötet egy kicsit gyermekibb oldalamat szólította meg, azt, aki csak ismerkedik a világgal – a bioszos meg fizikás dumától néha olyan zavarba jöttem, mint aki sosem hallotta még e tudományok nevét sem, de ezt az én bölcsész énemnek tudtam be, és nem Mitchell és Greg érthetetlenségének. A srácok láthatóan odatették magukat: változatos és valóban érdekes felvetéseket magyaráztak, igazoltak vagy cáfoltak, közvetlen hangon, kellő humorral szóltak az olvasókhoz… és megnyugtattak afelől, hogy jótékony hatású bazinagyokat káromkodni, mikor a kislábujjunk megtalálja az asztal sarkát a sötétben.

Ha érdekel a könyv, rendeld meg ITT!

You May Also Like

0 Hozzászólás

Instagram