Őszre hangolva 2018 | Beköszönt a versszezon


Hey, virágszálak! Újabb nem annyira őszinek tűnő őszi nap, újabb nem feltétlenül őszinek tűnő őszi poszt… akárcsak a napokban publikált playlist kicsit borongósabb számai, úgy a versek sem évszakhoz kötött dolgok, számomra mégis megvan bennük az a tipikus őszre jellemző hangulat, amitől ilyenkor esik legjobban hallgatni/olvasgatni őket. Fogalmam sincs, mennyien tudjátok – szerintem említettem már pár posztban –, de én magam eléggé szeretem a verseket, olykor elszórakoztatom magam egy-egy kötetet böngészve, de sajátokat is szívesen szülök, mikor éppen elég nyomorúság van bennem, ami megihlethet. Hatalmas szerencsétekre viszont mára nem ezeket terveztem bedobni: alább 5 verseskötetet gyűjtöttem össze, melyekhez idén volt szerencsém, és többségben ajánlani is tudok nektek is, ha a takaróba burkolódzós, kávét iszogatós képbe elkéne valami falatnyi olvasnivaló. Enjoy!

1. rupi kaur – milk and honey

Kezdeném a feketelevessel, ugyanis, az a határozott vonallal áthúzott, de amúgy nagyon is komolyan gondolt „többségében” pár sorral fentebb egyáltalán nem a véletlen műve volt. Mert alapvetően ha van könyv, amit jó szívvel legfeljebb az ellenségeimnek ajánlanék, mint pusztító fegyvert, akkor az a milk and honey. Egen, tiszta kis betűvel. Igen, a szerző is, és nem azért, mert nemecsekezek, bár aki művésznek hívja magát, miután versnek szán kb. annyit, hogy „az ölelésed az otthonom” az véleményem szerint megérdemelné.. Lényeg a lényeg, számomra az év egyik legnagyobb szenvedése volt a kötet, ennek ellenére továbbra is bestseller, továbbra is kiemelkedő csillagozású Goodreadsen, továbbra is sokak kedvence – s ezeket ugyan megérteni nem tudom, tegyünk úgy, mintha elfogadnám. Nyilván van valami a milk and honey-ban, amitől világszerte rengeteg nő a magáénak érzi, talán mert a szerző közhelyekben gondolkodva ír szerelemről, úgy, hogy azt abszolút mindenki megértheti. Nekem ez nem jött be, ahogy a halálba használt enterek és folyószövegben is feleslegesnek vélt nagybetűk sem… de minden jel arra utal, hogy véleményemmel a kisebbséget erősítem – hogy ti miként vélekedtek majd rupi kaur kötetéről, eldől, ha tesztek vele egy próbát. Jó hír azok számára, akik fontolgatják az olvasást, hogy a Könyvmolyképző hamarosan magyarul is hozza. | Értékelésem


2. Závada Péter – Ahol megszakad

Alapvetően talán megosztó dolog a kortárs költészet, és elég sokáig szerettem versek említésekor én is inkább csak Petőfire, Ady-ra, Aranyra, meg az egész irodalomórás bagázsra asszociálni… Závada Péter neve azonban jó ideje nem hagyott nyugodni már. Instán botlottam egy versébe, és a sorokat átfutva azonnal rohantam kideríteni, hogy kinek az agyából pattant ki a nevezett csoda… onnantól pedig hajtóvadászatot indítottam a köteteiért. Az Ahol megszakad kissé ambivalens érzéseket keltett bennem: olykor soknak éreztem, a szabad versekkel kissé nehezen barátkoztam, ugyanakkor valami eszméletlenül élettel telivé váltak a versek a modern kor helyzeteinek, szavainak bevonásával. Azt hiszem, már az én költészetről alkotott elképzeléseimre is ráfért ez a fajta kis vérfrissítés.


3. Reviczky Gyula összes művei

Ezt igazán nem szeretném túlbonyolítani: kétségtelen, hogy egy „összes” jelzővel ellátott kötet nem arra való, hogy egyszuszra lehúzza az ember, de attól kezdve, hogy ismerem a költőt, és sikerült megszereznem egyben valamennyi művét, bármikor szívesen nyúlok érte a polcra, ha rám tör a versolvashatnék. Vannak a költemények között egyszerűbbek, művésziebbek, rövidek, hosszúak, ilyenek, olyanok, van, ami tetszik, van, ami nem… de akárhogy is, szerintem Reviczky méltatlanul elhanyagolt művésze a magyar irodalomnak, akivel ha rajtam múlna, jóval többet foglalkoznánk.


4. Tisza Kata – A legjobb hely a városban te vagy

Tisza Kata valamennyi szavának ereje van: üt, vág, ahol csak ér, aztán pár oldal erejéig mindig lekuporodik megtépázott lelkünk mellé, a simogatása, a szavai gyengédek de őszinték, reményt gyújt velük már akkor is, mikor a sebeink még véreznek. A lehetőségét a gyógyulásnak, s az ehhez szükséges segítséget. A legjobb hely a városban te vagy minden emberhez személyesen szól, aki volt már valaha házas, szerelmes, kapcsolatban élő… ezzel egyidőben megszólít mindenkit, aki csalódott már valakiben, aki a legkevésbé szabadott volna csalódást okozzon; megérinti valamennyiünk szívének azt a megbántott, kihasznált, szeretetre, törődésre vágyó részét, amit sokszor úgy érezzük, senki sem ért. Ez a rövid, mindössze 200 oldal mindnyájunkat elvezet a félelemtől, megalázottságtól, boldogtalanságtól egy új kezdet felé – rögös úton, de látva a fényt, ami ránk vár, kilábalva a múlt kapcsolatainak fájdalmából. Sokszor nyersen, kegyetlenül, keserűen, de tudva, hogy a terápia első, és legfontosabb pontja az őszinteség, s az, hogy szembenézzünk önmagunkkal s a problémáinkkal. Számomra az írónő az év legnagyobb felfedezettje, s talán sosem fogok ráunni, hogy a köteteit ajánlgassam nektek, és igazából mindenkinek… de hatalmas erejű dolgokra képes a szavakkal, ezt pedig vétek lenne nem engedni be minden embernek. | Értékelésem


5. Fodor Ákos – Kis téli zene

Csak rólam árulkodik – és úgy vélem, nem mond semmi jót –, hogy korábban még csak nem is hallottam a haiku műfajáról magyarfaktosként most megyek és ások egy gödröt szégyenemben – így az én fejemben Fodor Ákos ezen kötete tette helyre a fogalmat, és ezzel együtt rögtön be is lopta magát a szívembe egy kicsit. Persze nem azzal a mesteri szintű lappazarlással, amit a három sor/oldal indukál… tudjátok, hogy az szerintem nem király, sokkal inkább a felismeréssel, hogy csupán néhány jól irányzott, gondosan megformált szó mekkora erővel bírhat a megfelelő helyen és időben. Az egész kötet minden egyes rövid és tömör versével megtestesíti azt, amire azt szoktam mondani: egyszerű, de nagyszerű.


+1

Nem, valóban nem jelentettem be előre, de csalnék egy kicsit ezzel a plusz ponttal… ugyanis végezetül nem egy kötetet hoznék, hanem néhány megzenésített verset, amit szívesen hallgatok. Igazán csak egyet-kettőt, a hangulat kedvéért, amit alább listába szedve meg is hallgathattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése