Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

Pages

Jennifer L. Armentrout - Obszidián (Luxen 1.)

by - 14:01„– Mi jön be neked?  
– Hát, nem a nyálkás zöld űrlények – feleltem.”

Eredeti cím: Obsidian
Sorozat: Luxen 1. (Lux 1.)
Oldalszám: 424
Megjelenés: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (Vörös Pöttyös)
Ár: 2999 –

Amikor Nyugat-Virginiába költöztünk – éppen az utolsó gimis évem előtt –, nagyjából beletörődtem a rémes tájszólásba, a szakadozó internetbe és a várható tömény unalomba. Egészen addig, amíg észre nem vettem magas, szexi és különös zöld szemű szomszédomat. Az ég kiderült.
Aztán a srác megszólalt.
Daemon dühítő. Beképzelt. Tenyérbe mászó. Nem bírjuk egymást. Egyáltalán. De akkor, amikor egy idegen rámtámadt, és Daemon a keze egyetlen intésével szó szerint megfagyasztotta az időt… akkor valami történt. Valami váratlan.
A szédítő idegen a szomszédból megjelölt engem. Jól hallottad. Idegen. Mint kiderült, Daemon és a húga egy egész galaxisra való ellenféllel néznek szembe, akik mind az ő képességeikre pályáznak, a nyom pedig, amit Daemon rajtam hagyott, olyan fényesen jelzi számukra az utat, mint a vegasi leszállópálya. Csak úgy úszhatom meg élve, ha Daemon közelében maradok, amíg elhalványul rajtam a nyom.
Mármint, ha nem ölöm meg addig saját kezűleg…

Valahogy előre érzem, hogy ezzel az értékelésemmel nem leszek népszerű… sőt, talán lesz majd köztetek, aki három mondat után bezárja az ablakot, vagy ha végig is pörget, a végén hagy maga után egy csípős, bájosan engem minősítő kommentet. Igen, tisztában vagyok vele, mit teszek. Nem mintha nem tetszett volna a könyv… de oké, tényleg nem voltam elragadtatva.

Noha elég hamar tudatosult bennem, hogy én most nem fogok kedvencet avatni, azért kitartóan vártam azt a pillanatot, mikor nekem is sikerül belezúgnom Armentrout kisasszony történetébe, vagy a szoborszerűen tökéletes izomzatú Daemon Blackbe… vártam a pillanatot, ami nem jött el. Akik teljes szívvel ajánlották a sorozatot, most talán sajnálják, hogy hozzám ennyire nem ért el a varázsa, de őszintén szólva engem ért a legnagyobb csalódás. Akartam én szeretni – pláne, hogy a Shadows már előzetesen levett a lábamról – de nem hagyta magát.

Vagy… ha valami misztikusabb módon akarom felfogni azon roppant hétköznapi helyzetet, hogy nem tetszett egy könyv, azt mondom, én vagyok A Kiválasztott, akinek a feladata, hogy észrevegye és megfejtse az Obszidián hibáit. Mert vannak. Kisebbek-nagyobbak, van, ami csak az én szememben melléfogás, más viszont szerintem egyértelmű probléma – hadd osszam hát meg veletek az elméletemet.A fantasy műfajban alkotás, de kezdjünk az alapoknál, már maga az írás is szörnyen bonyolult terep. Fel-felbukkannak emberek, kiknek teremtésénél kicsit megdőlt Isten „tehetség” címkéjű csupra, és ez már önmagában ajándék – ám ahhoz, hogy valakiből jó író legyen, még oly kevés. Visszatérve eredeti mondatomra, az írás sosem egyszerű menet. Még ha meg is van hozzá a kellő tehetség, akkor sem, mert a nagyvilág tele a levegőben szálldosó ötletekkel, de amelyekről igazán megéri írni, azt már más felhasználta. Az alkotás végtelen olyan lehetőség tárháza, amiben örök másodikak vagyunk. Ma elkap minket az ihlet, megtaláljuk életünk legjobb történetét, de holnap rá kell jönnünk, hogy azt már megírta valaki más – sajnálatos, de jobban, mint mi. Ez az írás úgy általában, vannak bevett elemek, jelenetek, klisék, standard témák, és mindenki nyugodtan nyúl hozzájuk alkalomadtán. Éppen ahogy valahonnan ihletet is kell meríteni, és teljesen természetes, mikor a kezdőlökést egy másik könyv adja.

Ezért nem is akarnám hibáztatni J. L. Armentroutot… amúgy sem tudhatom, mi volt szándékos, s mi nem, annyi azonban holtbiztos, hogy én észrevettem. És közben végig azon töprengtem, hogy ez hogy a jó égbe nem tűnt még fel másnak?

Mert ez alatt a 400 oldal alatt aktívan azt éreztem, az Alkonyat egy kissé felhígított, ufósított, romantikus nyáltengertől megtisztított verzióját olvasnám. Először csak feltámadt bennem a gyanú, aztán ahogy jobban odafigyeltem a részletekre, láttam magam előtt párhuzamosan peregni le a kettő cselekményét.

Bella Forksba, egy elhagyatott, Isten háta mögötti kis koszfészekbe költözik – Katy új otthona egyetlen hosszú főút, és még egy boltért is a szomszéd városba kell mennie. Mindketten itt találkoznak a végzetükkel: egy-egy földöntúli szépségű, nem is e világi pasival, aki elsőre merev, utálkozó és távolságtartó, s persze egyáltalán nem is tartja jó ötletnek, hogy a lány a közelében legyen. Veszélyes, nekik és a másiknak egyaránt – elvégre az egyik, ha akar, lángralobbant és a fényével ropogósra süt vacsorára, míg a másikat inkább csak a véred érdekli vacsorára szintén egész jó ötlet. A továbbiakban mégis folyton összefújja a jómadarakat a szél, s hogy, hogy nem, úgy adódik, hogy valami halálos veszedelemtől csak Mr. Tökély tudja megmenteni Ms. Szerencsétlent. E szerint Edward puszta kézzel félrelöki a furgont, ami majdnem palacsintává lapítja Bellát, Daemon pedig fényével elijeszti a medvét, amely rájuk támadt. Életmentés sok/1. De nem kell sokat várni, érkezik a második számú akció is. Mikor Bella és Katy, mivel hiányzik belőlük a túlélési ösztön, az üres városban éppen éjszaka hódolnának könyvimádatuknak, mindketten bajba keverednek: előbbi eltéved a sötétben, ahol kétes alakok kezdik követni, utóbbi úgy dönt, segít egy tök idegen pasinak a kocsijával, mert az éjszaka annyira gyilkos,- és erőszaktevőmentes időpont a barátkozásra. De persze ha erre a kettőre rátör az önállóskodási roham, az nem sül el jól, úgyhogy meg kell jelennie a felmentő félisteneinknek, Edwardnak és Daemonnek is. Szerintem már eddig is eléggé egyértelmű, hogy miről beszélek, de ha annyira nem akartok nekem hinni, bátran vágjátok csak rá, hogy „persze, de azonos műfajban nem is csoda, ha vannak egyezések”… a lényegen ez nem változtat. Végig éreztem az enyhe Alkonyat-mellékízt olvasás közben – leszámítva a szerelmi szálat, mert az már egészen más lapra tartozik és nem állítom, hogy mint pozitívumot akarom majd megtárgyalni –, de a pontot az egészre mégiscsak a végén lévő csata,-/akciójelenet tette fel. Minden közös pont után vettem egy nagy levegőt *belégzés….. kilégzés…..*, és úgy döntöttem, új lappal indítok, de ekkor már nem tudtam mit mondani. Csak akkor tudtam volna nem észrevenni a párhuzamot, ha nem olvastam volna valamelyik könyvet a kettő közül. Ahogy végigfutottam a leírását annak, ahogy az arum cseszteti Katy-t, elszívja az életerejét mert a vér az már komolyan túl feltűnő lett volna, right?, üti, veri, rúgja, ahol csak éri, ahogy patakokban folyik a vér, a lány előtt lassan minden összemosódik, sztepptáncot jár a halál küszöbén… elég három szót mondanom arról, mi jutott eszembe, hogy felvázoljam a képet: James. Bella. Balett terem.

Jó... azt el kell ismernem, akármennyire is ezerszer inkább Edward, mint Daemon, azért shirtless mode-ban az utóbbi jobban remekel.... Eddie valahogy olyan, mint aki iskolai orvosi vizsgálathoz vetkőzött.

De á, a világért sem akarnék gyanúsítgatni… elvégre tudom, hogy nincs új a nap alatt, ihlet, műfajbeli hasonlóságok, blabla… és bár maximálisan igazam van, némileg hülyén érzem magam tőle, hogy a rengeteg emberből, aki ezt olvasta, csak nekem szúrt ez az egész szemet egyáltalán. Nekem viszont sajnálom, de nagyon. Sért egy szinten, hogy az egyik kedvenc könyvemet – mert nálam a Twilight akkor is az ♥ – felhígították és újrakeverték egy olyan sorozattá, ami mocsok módon túltesz az előző sikerén nem lovallom bele magam, mindjárt leállok, fél perc, ráadásul a fénylő-csillogó vámpírokat frankón fénylényekkel helyettesítették… de bár tényleg ez jött le nekem, ez még csak duzzogás.

Képes vagyok elvonatkoztatni az Alkonyatos hasonlóságoktól, a fent felsorolt okok miatt… ám most jön a rossz hír most jogosan kérdezhetitek, hogy akkor mi volt a poszt eddigi része, megértem – nekem ez még így sem került az élvezhető kategóriába. Még.

Talán kevesebb gondolkodással és odafigyeléssel, több hajlammal a szórakozásra és kevesebbel a kritizálásra nekem is a kedvencem lehetett volna az Obszidián. Mert a lehetőséget igenis látom benne. Tény, arra építettem a poszt eddigi részét, hogy puffogtam, amiért Armentrout szinte átírta a Twilightot, de komolyra véve a szót, ezt az észrevételemet félretéve pár percre, be kell vallanom, hogy az alapötletben van fantázia. Nem mintha lenne viszonyítási alapom, többnyire nem az én asztalom ez a földönkívülis dolog, és nem is olvasok ilyen témájú könyveket, de ez indításnak nagyon is rendben volt. Attól eltekintve, amit már mondtam jó, fogjátok fel, hogy ezen egy darabig még nem teszem túl magam, szóval csak hagyjatok figyelmen kívül xD, a világ, a fantasy oldal, ez az egész luxenes-arumos dolog elég jól lett felépítve és megálmodva, látom benne a fantáziát – és végül is ez az, ami miatt már most is biztos vagyok benne, hogy hamarosan folytatni fogom a sorozatot. Meg persze a függővége… ami ugyan nem halálos az Leiner Laura specialitása, de éppen eléggé felhúzza az ember agyát. Nyugodtan olvasgattam abban a tudatban, hogy van még bőven ötven oldalam… aztán hoppáka, itt a vége, ha nem elég, nesze, megdoblak néhány extra fejezettel Daemon szempontjából. WTF? Ezt miért? Emberkínzás…

Apropó Daemon… mert a kedves, bájos és pozitív gondolatokból és a szarkazmusból sosem elég, most, miután szépen és visszafogottan elismertem, hogy nem is volt a könyvben minden olyan rossz, jöhet újból a feketeleves.

Daemon Fuckin’ Black. Akitől már az első alkalommal kinyílt a bicska a zsebemben. Viszketett a tenyerem. Nem is, az öklöm… sőt, a bakancsom talpa! Nincsenek nekem semmi bajom a rosszfiúkkal – rengeteg könyves álompasim az –, de egy dolgot nem tolerálok: mikor valaki seggfej.
„– Tudod mit? Igazad van. Tévedtem, hogy seggfejnek neveztelek. Az ugyanis túl szép szó rád – folytattam édes mosollyal. – Te egy pöcsfej vagy. 
– Pöcsfej? – ismételte. – Igazán elbűvölő.”

Daemon pedig ó, nagyon is az volt, egészen attól kezdve, hogy először kinyitotta a bejárati ajtót, na meg a nagy száját. Hiába áll leírva az ominózus jelenet, és még sok másik az ő szemszögéből is, számomra ez akkor sem elviselhető magatartás. Velem lenne a baj? Erősen kétlem. Az, hogy valaki ennyire arrogáns, lekezelő és bunkó valakivel, mint Daemon Katy-vel, szerintem semmiképpen sem elfogadható, akkor sem, ha oka van rá. Talán én nem tudom a téma ezen részét egészen objektívan szemlélni, épp azért vagyok kiakadva, mint anno a Szívatás olvasásakor Jaredre is… senkinek sincs joga folyton földbe tiporni a másikat. Nem érdekel, mi az oka, az sem, ha ezzel megmenti a fél világot. Így míg mások csorgatják a nyálukat, rám nem tett valami jó benyomást Daemon… de őszintén szólva másik főszereplőnk, Katy sem. Pedig úgy tűnt, hasonlíthat rám… és jó, icipicit tényleg hasonlít rám. Vagy csak én tudok nagyon jól elhelyezkedni a „szarkasztikus blogger” karakterben… mindenesetre adott volt minden, hogy kedvelhessem, de rövidesen kiütötte a közönséges vészvillogómat. Értem én, Daemon azt váltja ki az emberből, hogy felsorolja az összes káromkodást, amit csak ismer, és kézzel-lábbal mutogasson, hogy legalább részben viszonozza a sértéseket… de láttam én már ezt valahogy… hát, nőiesebben megoldva. Az első, és biztos vagyok benne, legpontosabb szó, ami eszembe jutott Katy-ről, az a közönséges volt. És akármennyire kis tündér is tudott lenne egymaga a szobájában, blogposztot írva, mikor megjelent Daemon, egyszerűen késztetést éreztem lecsapni. „Utállak! Gyűlöllek! Baszd meg, te barom! Jáhááj, de szexi vagy póló nélkül! Menj a pokolba! Édes istenem, egy lépéssel közelebb jössz, és lesmárollak. Hogy rohadnál meg! Utállak. Szeretlek! Nem lehetek veled, mert nem úgy szeretsz, mint apa szerette anyát! Hülye seggfej!” Kábé így tudnám ábrázolni Katy jellemét és viselkedését. Végig ezt csinálta… már amikor nem bizarr öngyilkosakciókkal tengette az idejét, és tette kockára azok életét, akiket meg akart menteni. Jut eszembe, ez elég Bellás tulajdonság… bár őket már tényleg nem kéne összehasonlítanom, ahogy a szerelmi szálat sem. Sosem hittem, hogy ezt fogom mondani, de kimondottan kedvelem, ahogy Edward és Bella nyáladzanak könyveken keresztül. Számomra Daemon és Katy párosából még hiányzott valami… hiányzott az élet. Mármint az igazi, túl azon, hogy izzik a kémia, működnek a hormonok, közben pedig szinte folyton csak veszekednek. Voltak együtt kedves jeleneteik – ergo még ők is voltak olykor normálisak –, de ez többnyire nem akart sokáig tartani, inkább csak a vége felé… ami azért remélem valami előjele annak, hogy az Ónixban várhatok pozitív jellemfejlődést, nem akarok én ilyen zord kapcsolatban maradni a főszereplőkkel… és szeretnék a következő kötetről majd több szépet is írni. A kérdés csak az, sikerülni fog-e…

Összességében én annyira nem értem ezt az egészet. Miután tavaly elolvastam a Shadowst, biztos voltam benne, hogy ez is trilliócsillagos kedvenc lesz, mert abban egyszerűen megvolt minden, ami kellett – vagy nézhetjük úgy is, hogy nem volt olyan, ami ne kellett volna. Ebbe belegondolva az Obszidiánt a szememben valójában csak Katy és Daemon párosa, továbbá a milliószor előráncigált Alkonyatos problémám húzta le ennyire – bosszúságnak bőven elég is ez a kettő, minden más ezeken kívül pedig fellelhető volt az előzménykötetben is, így a szórakoztató, humoros stílust, az izgalmas, érdekes fantasy szálat valószínűleg minden részben megtalálom majd. Merem legalábbis remélni, ez alapján pedig számítok rá, hogy a következő részek már nagyobb élvezetet tudnak majd nyújtani számomra is.

Mert nem mondanám, hogy az Obszidián rossz könyv… a nagy harci helyzet annyi, hogy nálam nem ért célba, megállt félúton feldolgozásra – ezért szúrtam ki olyan dolgokat, amiket nem kellett volna, és amúgy nem is akartam –, vagy egész egyszerűen csak rosszkor talált meg. Ettől függetlenül még ajánlom azoknak, akik a vámpírok, vérfarkasok és egyéb klisélények után akiket azért ugyanúgy szeretünk vágynak valami újdonságra a műfajban, akik otthon érzik magukat YA regényekben, és nem vágynak semmilyen értelemben világmegváltásra, csak egy kis humoros, szórakoztató, olykor közhelyes 400 oldalra. Ajánlom azoknak, akik még nem untak rá a seggfej pasikra. Ajánlom… na jó, már kezdem magam kellemetlenül érezni. Ki a fenéhez beszélek? Azt hiszem… azt hiszem már nem kell ajánljam. Úgyis olvastátok… :P xD

Kedvenc karakterek:

Miután a főszereplők ugyebár nem különösebben lopták be magukat a szívembe, a lehetőségek száma eléggé leapad… de még így is állandó jelöltem van, mégpedig nem túl meglepő módon Dee Black. Olyan kis aranyos és pattogós, élettel teli és finom teremtés volt, mint anno az Alkonyatban Alice xDD – aki szintén nagy kedvencem –, így nem is lehet szerintem nem kedvelni.

Kedvenc részek:

Jó, most nem a kifejezésnek abban az értelmében, amit például az SzJG 1. értékelésemnél használtam… inkább – csak hogy világos legyek – teljesen pozitívan állítom, hogy a vége. Az utolsó harmadban/negyedben kezdtek az események eléggé pörögni ahhoz, hogy túltegyem magam átmenetileg minden sérelmemen, és igazán lekössön, hogy mi történik.

Kedvenc idézetek:

„Végignézem magamon. A felirat szerint AZ ÉN BLOGOM JOBB, MINT A TE VLOGOD. Ezzel minden rendben.”

***

„A nap, amikor az internetet bekötötték, jobb volt, mintha egy szexis srác megnézte volna a fenekemet, majd elkérte volna a számomat. Minthogy szerda volt, sietve felraktam egy „Szerdán Szeretném” bejegyzést a blogomra arról az új ifjúsági romantikus könyvről, amiben az a remek fickó szerepel, az aranykezével – ami nem lehet rossz –, elnézést kértem a hosszas távollétért, válaszoltam a hozzászólásokra, és beleolvastam pár másik blogba, amiket szerettem. Olyan volt, mint hazaérkezni.”

***

„Szép arc. Fantasztikus test. Rémes modor. A helyes fiúk szentháromsága.”

***

„ – Mi van?
– Ugye, tisztában vagy vele, hogy szeretem a kihívásokat? – kérdezte mosolyogva.
Magamban felnevettem, beintettem neki, és az ajtóhoz léptem.
– Én is, Daemon. Én is.”

Borító: 5/2

Már csak ez hiányzott, mi? Hogy miután oldalakon át oltogattam mindenki nagy kedvencét, most még a borítót is jól lehúzzam, amiért meg a Pepe Toth rajongók fogják véremet venni… de csak ne ilyen elhamarkodottan. Nekem ez az egész összhatás nem jön be… olyan mű az egész, még az emberek is. Bosszantanak a világító zöld szemek. Meg úgy általában az egész olyan… nem is tudom, számomra ízléstelen. Bánt is rendesen, hogy egy alapból ennyire szexi és ráadásul szimpatikus borítómodellból hogy lett… ez. Pepe Toth csodálatosan illik Daemonnek, igazából én sem tudtam őt nagyon máshogy elképzelni, de ez a látványos ufósítás elvesz valamit a modellből… és ez nem jön be, so sorry :/Pontozás: 5/3

Ez a helyzet valahogy olyan, mint egy klimaxos tanárra bízni az év végi bukás és kettes között álló tanuló sorsát. Rettentő bizonytalan. Mondhatni, nagyban a jóindulattól függ… de miközben értékeltem a könyvet, rájöttem, hogy hiába tettem oda minden jóindulatom. Lehet, hogy inkább hangulati kérdés, de végignézve, mi mindent kifogásoltam, a felsoroltak – idegesítő főszereplőpáros, vészesen az Alkonyatra hajazó jelenetek – igenis időtállóak. A végeredmény pedig csak annyi, hogy a tanuló – jelen esetben az Obszidián – nem erőltette túl magát. Én ennyit látok. Próbálkoztam, akartam szeretni, de nem sikerült maradéktalanul, sok minden szúrta a szemem, és az utolsó harmadáig élvezni sem nagyon tudtam… de aztán visszanyertem a könyvbe vetett bizalmam egy icipici részét. Minden ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam, és biztos vagyok abban, hogy folytatni is fogom, mert bár tényleg sokat problémáztam olvasás közben, azért én is észrevettem benne a lehetőséget, a kreativitást – ha nem is a jelenetekre, inkább a világra, a fantasy-szálra gondolok –, és mert várom azt a percet, amikor mindenki kedvence, Daemon Asshole Black végre már engem sem fog kikergetni a világból az arrogáns fejével. Mit gondoltok, eljön ez a pillanat? xD

Ha tetszett a könyv, rendeld meg ITT!

You May Also Like

0 Hozzászólás

Instagram