Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

Music Projekt 2017 | Projektor Q&A

by - 4:18


Hey, sweeties! Ha követtek FB-n – és remélem ezt teszitek :P –, már láthattátok az olykor el-elejtett megjegyzéseimet arra vonatkozólag, hogy októberre tartogat a blog némi meglepit, és meglehet, ez az egész igazából csak engem érdekel, most úgy teszek, mintha rajtam volna az egész világ szeme, és mindenki a titok leleplezésére várna – úgyhogy nem is várakoztatlak titeket sokáig. :D

Mindenkit emlékeztetvén fél percre az általános iskolás énekórák kínkeserves szenvedéseire, jöjjön egy falatnyi történelem: október elsején, Yehudi Menuhin hegedűművész javaslatára már 1975 óta ünnepeljük a zene világnapját – sőt, ahogy első köszöntőjében hivatkozott az eseményre, a zenei világhetet, mely elsődleges célja a zeneművészet minél szélesebb körben való megismertetése és terjesztése, továbbá a népek közti megbékélés elősegítése az UNESCO elvei nyomán. Ezúttal ezt az időpontot gondoltam megragadni arra, hogy 16 bloggertársammal közösen az előző négy alkalomhoz hasonlóan (1; 2; 3; 4) most is felkészüljünk egy hét közös „munkára”, s megnyissuk immár az ötödik tematikus projekthetet, ezúttal a zenével a középpontban.

Az elmúlt projektek alatt szinte már hagyománnyá vált egy közös poszt írása a résztvevőkkel, melybe a legtöbben bedobunk egy-egy kérdést – egyrészt buli, másrészt jobban megismerjük egymást általa, harmadrészt, képez egyfajta egységet a csapattagok projektheti programjában is. Bár én fenntartom, hogy az egész elsődleges célja az idegszálaim feszegetése azzal a végtelen kettősség-érzéssel, hogy imádom a projektet és a résztvevőket, de a tag-ektől még mindig falramászok. xD Na de mindegy, most még viszonylag frissen és energiával teli vágok neki a Projektor Kérdezz-feleleknek, ezzel egyúttal meg is nyitva a projektet. Enjoy!

–SOL–

MELYIK KEDVENC SZÁMOD JELLEMZI LEGJOBBAN AZ EGYIK KEDVENC KÖNYVEDET?

Egyszer már, Csenge ötletét véve alapul hoztam egy válogatást, melyben könyveket és zenéket párosítottam a tartalmuk függvényében… de hogy egészen őszinte legyek, ott nem éppen a kedvenceim kerültek elő. Mármint… van köztük amit szeretek, de azért sokat nyom a latban, hogy hoztam példát Anna Todd könyvhöz is, úgyhogy értitek… nem hinném, hogy hiteles lenne most arra a posztra hivatkoznom, tehát előkapom minden kreativitásom az ügy érdekében.

*Jó néhány kitöltött kérdéssel, egy bögre teával és a zenelistám kétszeri csekkolásával később*

Kodaline – High Hopes és a Szívzűrterápia strébereknek Kelly Oramtól – az életem ugyanazon szakaszában töltöttek be fontos szerepet, mégpedig ugyanabból a szempontból, a lényegük, a mondanivalójuk számomra teljesen ahhoz a pár évhez köthető, így kicsit ez a kettő együtt jár nekem.

– DORKA –

MELYIK KARAKTEREK ALKOTNÁNAK JÓ EGYÜTTEST ÉS MILYEN ZENÉT JÁTSZANÁNAK?

Jó, ez most lehet, hogy kicsit fura lesz, elvégre kinek van ideje együttesben zenélgetni, mikor meg kell szabadítania a világot a démonoktól, de én totál el tudnám képzelni Jace és Will Herondale-t ebben a szerepben. Valami rettentő egyedi, meg nem értett irányzatot képviselnének, és Magnus varázslatának köszönhetően mindkettőjükből lehetne egyszerre több is a színpadon, így Jace egyszerre tépheti a gitárhúrokat és püfölheti a dobot bár amúgy zongorán játszik… de ez már részletkérdés, Will pedig énekelhet, zongorázhat meg… meg nem tudom mit kéne még egy bandában.  Basszus, szinte látom magam előtt az egészet.

– GOTHIC –

MELYIK ÁLTALAD KEDVELT ZENÉSZEIDNEK A TOLLÁBÓL OLVASNÁL EL EGY; ROMANTIKUS, HORROR, FANTASY KÖNYVET?

Ha szerelemről meg romantikus könyvekről beszélünk, akkor azt hiszem Taylot Swift szakértőként írhatna a témában – és bizonyára lenne is mit mesélnie, aztán hipp-hopp rájönne, hogy ez is milyen szuper módja annak, hogy megszabaduljon egy-egy szakítás feszültségétől. Őszintén várom ezt a pillanatot. A fantasy műfajhoz elsőre Sharon den Adel és a Within Temptation jutott eszembe, ha engem kérdeztek, van az egész együttesnek van valami természetfeletti hangulata, amiért egyszerűen oda meg vissza vagyok. Szóval toplistás fantasy-t főként tőlük várnék, azon belül is inkább valami angyalosat – ha már nem bírom épp kiverni a fejemből az Angel c. számukat. Horrorhoz pedig… eh, azt hiszem ez a legnehezebb döntés. Többen is eszembejutottak, végül a Back From The Dead klipje megnyerte az első helyet John Coopernek és csapatának, a Skilletnek – valami zombis horrorral, amit valószínűleg a büdös életben soha nem olvasnék el xD

– RÉTA –

HA VÁLASZTANOD KÉNE, A KEDVENC EGYÜTTESED KONCERTJÉRE VAGY EGY ÉV KORLÁTLAN KÖNYVVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG KÖZÖTT, AMIT EGY NAGYOBB KÖNYVÁRUHÁZ BIZTOSÍT, HOGY DÖNTENÉL? ÉS HÁNY KÖNYVET VÁSÁROLNÁL?

Ez az utolsó kérdés azért befigyel, pedig még nem is döntöttem xD Szerintem könyvmolyokhoz intézve a kérdést kábé kilencven százalékban az utóbbi lehetőségre esne a szavazat, de tudjátok mit? Én gondolkodás nélkül rávágnám az elsőt. Természetesen a korlátlan könyvvásárlás is kecsegtető… de bennem felvetette a kérdést, hogy akkor is megmaradna-e a könyvvásárlás eddigi öröme és hálaérzete, a polcomon csücsülő könyvek értéke, ha bármikor, korlátlan tételben hordhatnám haza a szépségeket. Ezzel szemben egy koncert ellen semmilyen ellenérv nem hozható fel, s ugyanakkor életre szóló élmény is. Szóval… ha valaki meg akar dobni csak úgy egy Skillet koncertjeggyel, akkor nem fogom elutasítani. Igazán.

– WANDAMACI –

HA A KÖNYVBEN MEGEMLÍTENEK EGY ZENESZÁMOT, RÁKERESEL ÉS MEGHALLGATOD VAGY FIGYELMEN KÍVÜL HAGYOD?

Helyzete válogatja… még egész régen szokásom volt minden könyvben elhangzott számot is cetlivel jelölni, és az olvasás végeztével pörgetni végig őket a YouTube-on, de már kialakult olyan szinten a zenei ízlésem, hogy ne szoruljak erre a megoldásra. Most már csak azokat jelölöm vagy írom fel, amelyekről úgy vélem, hogy tényleg tetszeni fognak… és azokat is csak akkor, ha találok öntapadós cetlit elérhető közelségben érts: elég kinyújtanom érte a karom, még jobb, ha azt sem.

– MOLLY –

MILYEN SZEREPET TÖLTENÉL BE LEGSZÍVESEBBEN EGY ZENEKARBAN (ÉNEKES, GITÁROS, DOBOS, STB., ESETLEG INKÁBB MARADNÁL A RAJONGÓK KÖZÖTT)?

Az egyik kedvenc kérdésem, komolyan ♥ Hatalmas álmom ami igazából életcélból maradt vissza csupán álmodozássá… mert nincs mese, felnőttem és lelki kiábrándult, nyugdíjas éveimet taposom lassan volt mindig is egy együttes frontemberének lenni – lényegében az éneklésen kívül nincs is más választásom, tekintve, hogy legnagyobb bánatomra nem játszok semmilyen hangszeren. Régebben csellóztam, de nem volt hosszúéletű  a dolog, és azóta is inkább csak a zongora meg a gitár vonz – de az igazság az, hogy béna vagyok én ahhoz, hogy bármelyiken megtanuljak xD

– INDIE ÉS PERPETUA –

MELYIK KÖNYVES ZENÉSZ ÁLOMPASI VOLT A KEDVENCED ÉS MIÉRT?

Már igazán nem azért, de ez a kérdés még mindig ugyanaz a kategória, mint mikor szimplán a kedvenc könyves álompasimról faggatnak – avagy a megválaszolhatatlan. Vagyis… igazából megválaszolható, ez esetben viszont hosszas listázásba lennék kénytelen merítkezni, ugyanis vannak páran, akárhogyan is nézzük, a választás pedig felettébb fájdalmas… de rendben van, szorítkozzunk egy top3-as mezőnyre. Ridge Lawson, Nagy Márk és Jem Carstairs. Mind kicsit más értelemben kedvencem, ahogy természetesen ezer százalékosan különböző emberekről is beszélünk, de mind rettentően szeretnivaló és különleges, én pedig egyaránt ülnék le szívesen hallgatni Jem hegedűszólóit mindezt úgy, hogy amúgy gyűlölöm a hegedű hangját, Ridge gitározását és Márk énekét.  ♥

– NEVERHOOD –

KI AZ A ZENÉSZ, AKINEK ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA LEGNAGYOBB HATÁSSAL VOLT A JELENLEG KIALAKULT ÉLETEDRE?

Őszintén, akármennyire tetszik is a kérdés, és akármennyire várom a többiek válaszát rá, én magam nem tudok rá mit mondani. A legnagyobb kedvenceimnek mindig is igyekeztem jobban áttanulmányozni az életét is a zenei tevékenységén kívül, a többieknél pedig maradhatna az a megoldás, hogy a művészete gyakorolt rám nem mindennapi hatást, de akármeddig gondolkodtam, vettem sorra egy halom énekest, zenészt, akit kedvelek, rájöttem, hogy még nem ütött be nálam az a zene, ami úgy érzem, megváltoztatta az életemet valamilyen módon. Rengeteg volt, amely mély benyomást tett rám, elgondolkodtatott, megríkatott, támaszt nyújtott adott élethelyzetekben, szakaszokban… de hogy megváltoztatta-e bármelyik is az életem? Nope, ez még várat magára. Még jó, hogy nem vagyok elkésve.

– HIKARI –

SZOKTÁL ZENÉT HALLGATNI OLVASÁS KÖZBEN? HA IGEN, MILYEN STÍLUST?

Hát… szégyen vagy sem, nő létemre mégsem mondhatom el, hogy túl jól koncentrálnék egyszerre sokfelé, így nálam alapból az olvasás+zene is kiesik így együtt. Ha zenét hallgatok, többnyire nem bírom megállni hogy énekeljek is mellé, eközben pedig még olvasni is… számomra elég megerőltető. Úgyhogy többnyire csöndben merülök bele egy-egy regénybe, extrémebb esetekben valami lágyabb Yiruma zongorajátékkal a háttérben.

– ANNIE –

HA ALAPÍTANOD KELLENE EGY FANTASY BANDÁT, MELYIK KEDVENC FANTASZTIKUS KARAKTEREIDET TUDNÁD ELKÉPZELNI AZ EGYES TAGOKKÉNT?

Az első gondolatom az volt, hogy milyen menő láthatatlan bandát hozhatna létre Magnus Bane, ha az összes szükséges hangszert mágiával irányítaná, de jól van, megpróbálom nem kerülni ki az eredeti kérdést, és ennél kicsit jobban megerőltetni magam. *gondolkozik* Áh, nem megy.

 – VIRÁG –

MELYIK DALT VÁLASZTANÁD ÉLETINDULÓDNAK / VAGY MELYIK DALSZÖVEG IDÉZETET ÉLETED MOTTÓJÁNAK?

Már sokadjára bizonyosodik be, hogy én vagyok saját életemnek az elhivatott megkeserítője, ugyanis magammal csesztem ki leginkább ezzel a kérdéssel. Na de mondom, nem vagyok meglepve.

Meglehetősen nehéz válaszolni, megtalálni a megfelelő dalt, pár sort, amit annyira magaménak érzek, hogy életindulónak vagy mottónak választanám – főleg azért, mert az igazat megvallva rengeteg zene szövegével érzek szoros kapcsolatot lélekben, rengetegben vagyok képes megtalálni önmagamat. Viszont a kérdés első felének esetében, ha hivatkozhatok szigorúan csak az Ally McBeal-féle módszerre – miszerint olyan dalt kell találnom, amelyet ha elkezdek énekelni az utcán, akkor boldogabbnak, magabiztosabbnak, istenkirálycsászárnőnek fogom magam érezni tőle –, akkor elsőre a Fuck You jutott eszembe Lily Allentől, és szinten azonnal utána Daniel Powter-től a Bad Day. Mindkettő dallal látom magam egy idilli musical jelenetben, ahogy sétálok az utcán, és ezek valamelyikét énekelem. Előbbit… hát, csak mert, for no reason, utóbbit valószínűleg ronda, esős időben, pocsolyákban ugrándozva.No, ez lett volna nálam a 2017-es Music Projekt megnyitása – a program elstartolt már néhány többi résztvevőnél is, a héten pedig, a csapatot ismerve csak úgy özönleni fognak a kreatívabbnál kreatívabb posztok, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni valamennyi blogger-bloggerina oldalát. Ebben segít is a lenti kis „lejátszási lista” – amiért még egyszer, de koránt sem utoljára hatalmas köszönet Solnak ♥ –, melynek segítségével könnyedén átjuthattok az összes projektor felületére, a nevek mellett található kis play ikonokra kattintva pedig behoz a YouTube egy, az adott blogger/ek számára fontos, kedvenc számot. Annyit megsúgok, hogy az enyém nem véletlen… bár már nem hallgatom nulla-huszonnégyben, mint anno két éve, úgy voltam vele, legyünk stílusosak xD

Még egy utószó utáni utószóként pár gondolatot a projekt menetéről – csak mert megtehetem nem mintha ti meg nem ugorhatnátok át, ha már elegetek van xD: kivételesen még nem vagyok annyira elúszva, mint az tőlem megszokott, és tele vagyok tervekkel, ötletekkel, posztokkal, még pedig napokra lebontva, betáblázva, úgyhogy ha az égiek is úgy akarják, akkor ezen túl még minimum négy bejegyzéssel érkezek a héten. Mert a zene megéri, hogy olykor ne feküdjek le aludni – az alvás úgyis a gyengéknek való. Továbbá annyit már előre tudok, hogy hétfőn és csütörtökön nem leszek – tudom, ugorjuk át a sajnálkozást, hogy mennyire fogok hiányozni –, többi napon viszont zúzunk ezerrel, úgyhogy addig is kellemes pihenést, és sok jó zenét mindenkinek! Ezer puszi és ölelés ♥#01
Virág
-
Never Let Me Go
#02
Annie
-
Lap lap után
#03
Réta
-
HaBár, a könyves kocsma
#04
Ashley Redwood
-
Ashley értékel
#05
Neverhood
-
Neverhood's Diary
#06
K. A. Hikari
-
Írásaim Tárháza
#07
Dorka
-
Anya olvas
#08
Wandamaci
-
Wandamaci (könyv)birodalma
#09
Gothic
-
Goodbye Agony
#10
Sára
-
Metaforaszennyezés
#11
Csokitorta
-
Varázstinta
#12
Barby Malik
-
Kitablar
#13
Molly
-
Coffee and Manga
#14
Perpetua feat. Indie
-
Könyvjelző
#15
Kovkira
-
Miss Library
#16
Sol
-
Könyvvadászok

You May Also Like

2 megjegyzés

  1. Már komolyan vártam, mikor köpöd be, hogy megint a saját kérdésed okozta neked a legnagyobb fejtörést xD

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicsérő szavakat! ^^ A Szívzűrterápiát nem olvastam, Levandra viszont kedvelte a könyvet. Hamarosan meghallgatom a zenét hozzá. :)

    VálaszTörlés