Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

2017. ősz | Könyvajánló

by - 7:53


Hey! Aki követi a blog FB oldalát, az már tudhatja hogy a napokban újabb, szokásosan felelőtlen ígéretet tettem pár posztra vonatkozólag… az eset egyedül annyiban tér el a Virág-féle átlagtól, hogy ezúttal el is készültem a tervemmel. Nem két hét, nem három hónap, és nem is évek múlva. Hanem máris. Wow. Nyugodtan csodálkozzátok ki magatokat, én ráérek. Ami azt illeti, már úgy… hm, kábé szeptember elseje óta foglalkoztat egy olyan igazi, totál őszi hangulatú könyvajánló gondolata, de az időjárás még annyira nem akart illőn viselkedni, hogy egyszerűen nem kapott el kellően a feeling a bejegyzés megírásához. Most viszont… borult ég, egész napos szürkeség, szitáló eső, szembeszél a biciklisek legnagyobb örömére… mégis mi őszi, ha nem ez? Úgy érzem hivatalosan is elkezdődött a meleg sálak, pokrócok, forró bögre teák és bekuckózós, olvasgatós délutánok időszaka, úgyhogy alább összegyűjtöttem 5+1 könyvet ilyen alkalmakra. Enjoy!

1. Szurovecz Kitti – A sokszívű


Már egészen a könyv első oldalaitól biztos voltam benne, hogy ennek helye kell legyen ezen a listán – egyszerűen ötvözött minden olyan elemet, amely A Tökéletes Őszi Olvasmány keresésekor kritérium lehet. Igen, ez egy ilyen nagybetűs fogalom. Gyengéd, visszafogott romantika, némi rejtély, nyomozás, ami kellemes bizsergést, izgalmat generált és adott is egyfajta pluszt, de ami  engem leginkább levett a lábamról, az a nem mindennapi témaválasztás. Imádom, mikor egy szerző kész előállni valami újjal, és nem sajnál érte rengeteget dolgozni, kutatni… ami persze utólag a könyvön is érződik, elvégre olvasás közben elég hamar feltűnt, hogy Kitti nem kispályás. A fogalmazásmódja, történetvezetése mind-mind profi, a karakterei kidolgozottak, ezáltal felkeltik az olvasók érdeklődését a sorsuk iránt. A sokszívű meghat, elgondolkodtat, megérint… legfőképp pedig kikapcsol a világból pár órára, mert olyan szinten magával ragadó, hogy lehetetlen olvasás közben bármi másra figyelni. Hamarosan várható róla az értékelésem is, bővebb ömlengésem tehát még picit várat magára… de a lényeget azt hiszem megértettétek már. Olvassátok!

„Szerettem volna elmagyarázni nekik, hogy szerintem a szeretet, a szerelem végtelen. Hogy nem kap valaki kevesebbet azért, mert másnak is adok belőle. Sőt, ha úgy élhetek, ahogyan szeretnék, és boldog vagyok, a legjobb önmagamat tudom adni mindazoknak, akiket szeretek.”

2. Meik Wiking – Hygge


Ha van könyv, ami konkrétan maga az ősz-tél, a hideg, a halvány hangulatfény, a bekuckózás egy vastag pokróccal és nagy bögre teával, az ablakon kopogó esőcseppek hangja, stb… akkor az csakis ez lehet. Mert a Hygge, mint könyv, és a hygge, mint szinte lefordíthatatlan dán szó, éppen ezt jelenti, ezt foglalja magába. Egyikünk számára sem lehet ismeretlen a hűvös és szürke, egyre rövidebb napok beköszöntével támadó lehangoltság- és fáradtságérzés, a minimális, épp csak a túléléshez elegendő energiaszint és társai… pedig – meglepő –, de nem lehetetlen megtalálni a boldogságot és harmóniát ebben az évszakban sem, a dánok pedig ismerik a titkot. Tapasztalatom szerint már a könyv olvasása közben megkezdődik a változás az ember hozzáállásában, a csoda nagy része végbemegy azzal, hogy átengedjük magunkat annak a pozitivitásnak, amit a lapok sugároznak… utána pedig nincs más hátra, mint hasznosítani a mindennapjainkban az olvasottakat. Nincs szó nagy dolgokról, világmegváltásról… csak néhány apróságról, amelyek melegséggel töltik fel a lakást meg persze az ember szívét. Ehhez kezdőszettnek ajánlanék egy kényelmes pulcsit, jó meleg takarót, echte őszi illatú gyertyákat, némi hangulatzenét – és persze ezt a könyvet. Hyggeligebb nem is lehetne.

„A hygge inkább szól hangulatról és élményről, semmint a dolgokról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Az otthon érzéséről. Hogy biztonságban vagyunk, védve a világról egy olyan helyen, ahol elengedhetjük magunkat.”

3. Amy Harmon – Arctalan szerelem


Kicsit nehéz határozottan megfogalmazni azt, egy romantikus könyv mitől lesz tökéletesen alkalmas éppen egy adott szakára az évnek… de attól még egy létező jelenségről beszélünk. Megfogni talán nehéz, de attól még van valami a könyvek hangulatában, stílusában, a karakterekben, a felmerülő konfliktusokban, amelyek meghatározzák, mikor esik jól olvasni – az édesebb sztorik például nagyon mennek karácsony táján, nyáron pedig a műfaj rajongói is szívesebben vesznek kézbe fiatalos, szabadsággal és boldogsággal átitatott regényeket. Tavasz? Élénkség és báj. A kör végére érve pedig számomra az őszi hangulathoz illenek leginkább a komolyabb, elgondolkodtatóbb, esetenként akár szomorkásabb történetek – mint amilyen például az Arctalan szerelem is. Megszorongatja az ember szívét, üt, nem is akármekkorát, és teljesen igénybe veszi mind az ember agyát, mind a lelkét a maga komor problémáival, megrázó fordulataival – de még a lassan kibontakozó, gyönyörűséges szerelmi szálával is. Amy Harmon könyvének minden lapja egy kis csoda, és konkrétan azóta, hogy olvastam nem vágyom másra, csak hogy legyen időm újra a kezembe venni – és ezt tudom tanácsolni nektek is :)

„Szerintem azt jelenti, hogy nem értünk mindent, és nem is fogunk érteni. Lehet, hogy nem fogunk válaszokat kapni a miértekre. Nem azért, mert nem léteznek válaszok, hanem mert nem értenénk meg őket.”

4. Julia Lewis Thomson – Többek által


Hasonló alapon került fel a listámra, mint az Arctalan szerelem is – témájánál, hangulatánál fogva úgy érzem ez is tökéletes társ lehet egy borongósabb estére. Az írónő komoly témákat boncolgat debütáló regényében, amivel egyszerre gondolkodtat el, és mozgat meg valamit egész mélyen az ember lelkében. Mély, érzelmekkel teli történet, mely egyszerre lágyítja el az ember szívét a bájával, és emlékezteti eközben a világ igazságtalanságára, s arra, hogy az élet mégis mennyire nem fair.

„Többek által válunk azzá, akik jelenleg vagyunk. Első lélegzetvételünktől kezdve befolyásolnak minket az események, az élmények, de főképp az emberek, különösképpen a családunk.”

5. Kerstin Gier – Silber, álmok első könyve


Nem telhet el az ősz fantasy nélkül sem – és mivel az Alkonyatot már előttem tavaly, a Pokoli szerkezeteket pedig egész egyszerűen mindig, MINDIG ajánlom, nem mondom, egy időre komoly gondolkodóba estem… aztán jött a megvilágosodás. Kerstin Gier YA regényei széles körben ismertek, én is ismerkedem hát a munkásságával… de engem a Silber trilógiájának nyitókötetével tudott egészen levenni a lábamról az értékelés pedig azóta is nagy kérdés, hogy hol bukta be az alkotói folyamatot… khm, just Virág things, tudjátok. Mindenesetre szerintem tökéletesen kikapcsoló és egyszerre szerethető történet – eléggé gyermekbarát ahhoz, hogy senki se fossa össze magát rajta éjszaka, közben mégis rendkívül fordulatos, izgalmas, emellett nem elhanyagolható, hogy koránt sem mindennapi fantasy-szállal operál, ami hatalmas pluszpont. Megjegyzés olvasáshoz: áloműző használata javasolt!

„Mi lenne, ha aludnál, / És amíg alszol, / Álmodnál, / És mi lenne, ha / Álmodban a / Mennyországba eljutnál, / S ott tépnél egy szál virágot, / különös, csodás virágot, / És mi lenne, ha / Felébredve, / ott lenne épp a kezedbe'? / Mondd, mi lenne akkor?”

5+1 Algernon Charles Swinburne – Tenger és alkonyég között


Végül muszáj volt helyet kerítenem ennek a kötetnek… hiszen az őszhöz valahogy hozzátartoznak a versek, én legalábbis ezt tartom a leginkább versolvasgatós évszaknak, a költészet egyszerűen része az idillnek. Swinburne munkásságára a Dolores c. versének köszönhetően figyeltem fel, arra pedig a Pokoli szerkezetek olvasási közben – még egy ok, hogy olvassatok Cassandra Clare-t, drága gyermekeim –, utána pedig rövid út vezetett addig, hogy felkutassam kicsiny könyvtárunk egyetlen Swinburne kötetét. Nem kellett sok idő, hogy beleszeressek a költő stílusába – egyszerre egyszerű és művészi, csodás mondanivalóval.

„Herceg, s mind, akit víg öröm ölel, / e rímet vésse jókor még eszébe: / mert élni édes, ámde halni kell. / Minden emberi vágynak ez a vége.”

Ennyi lett volna rövid őszi listám és ajánlóm – remélem sokatok érdeklődését sikerült felkelteni egy-egy könyvvel kapcsolatban, s ha eddig haboztatok is, most már lesz kedvetek nekivágni valamelyiknek… vagy ki tudja, talán többnek is. Talán most először… talán újra, akár sokadjára. Fönt kivétel nélkül olyan regényeket szedtem össze, melyek megérik mind a pénzt, mint az időt – a legközelebbi posztban pedig olyan számokat hozok el nektek, amelyek tökéletes aláfestést nyújthatnak az olvasásukhoz… na jól van, igazából bármihez. Úgyhogy pussz addig is, legyetek jók jobbak mint én, pihenjetek sokat többet, mint én, és élvezzétek a klisé őszi napokat, úgy, ahogy azt kell! :D

You May Also Like

0 megjegyzés