Elizabeth Gilbert - Big Magic | Kreatív élet, félelem nélkül!

"A` lényeg a következő: nincs szükséged senkinek az engedélyére ahhoz, hogy kreatív életet élj.”

Eredeti cím: Big Magic
Oldalszám: 255
Megjelenés: 2016
Kiadó: Partvonal Kiadó
Ár: 3490 - 

Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.


Néha szörnyű ember vagyok. Szinte már negativitásba hajló realizmussal. Ne is próbáljátok elképzelni, hogy én egy életmód témájú könyvvel takargattam a fejem egész héten. Régebben még próbálkoztam azzal néhány pozitív kitörésem alkalmával, hogy ilyen témájú könyvekbe temetkezzek és segítségükkel javítsak az életemen, de szerintem úgy ötven oldal minden esetben elég volt hozzá, hogy rájöjjek, ez mennyire nem az én világom – soha nem is lesz valószínűleg. Utálom az elcsépelt frázisokat, amit ismételgetnek, a pozitív maszlagot, amiről azt akarják, szóról szóra hidd el, a száraz spiritualitást, és hogy mindegyiknek egy konkrét célja hogy megtérítsen egy kellemesebb életre. Nem vagyok oda érte, mikor egy könyv beleszólást akar a gondolataimba anélkül, hogy előtte megkérdezte volna: szabad lesz? Úgyhogy értelmes ember lévén jó ideje próbáltam elkerülni bosszúságom forrásait.

Aztán Nagy Varázslat történt.

Így, szó szerint.

Nem is tudom, mi fogott meg elsőre Elizabeth Gilbert kötetében – mármint még az előtt, hogy nekiálltam volna elolvasni. A borító nem semmi, az tény, de a szöveg alapján, amit rajta látni, ez is csak egy lett volna azok közül a bizonyosok közül, akiktől óvjon engem az ég. Mégis fogtam magam és belevágtam – mit ne mondjak, így év végére az Arctalan szerelemmel karöltve megszületett egy újabb a legjobb döntéseim közül.

Amire már az első oldal legelején felkaptam a fejem, az Liz stílusa volt – a stílusa és a közvetlensége, amivel az olvasóihoz szól. Gyanítom, hogy ez lehet az egyik kulcsa annak, hogy a Big Magic kiemelkedik az átlag önsegítő könyvek szintjéről, és messze túlszárnyalja a kategóriáját, amibe besorolták, még ha én azt is mondom, méltatlan oda, hiszen valahogy több, mint egyszerű önsegítő könyv. Nem is önfejlesztő. Nem azt akarja, hogy érd el a maximumodat. Nem feltétlen azt sulykolja az olvasóba, hogy próbáljon folyamatosan fejlődni a munkájában, minél jobban csinálni. Egész egyszerűen csak arra buzdít: tedd, amit tenned kell. Vagy ne.

Látjátok ezt a lazaságot? Szerintem hatalmas. Egyik oldalról ott az a mértéktelen motiváció, amit közvetít, másrészt egész egyszerűen ki bírja mondani, hogy ha akarod, ne csináld. Vagy csináld rosszul. Senki sem akadályoz meg. Azt teszel, amit csak szeretnél.

„Ha úgy döntesz, hogy a kreatív szenvedés szerződését kötöd meg, akkor próbáld meg magadat – amennyire csak lehetséges – a Szenvedő Művész kliséjével azonosítani. Példaképekben nem lesz hiány. Ha a példájukat tiszteletben szeretnéd tartani, kövesd a következő alapvető szabályokat: vedelj annyit, mint egy gödény; szabotáld az összes kapcsolatodat; küzdj olyan hevesen önmagad ellen, hogy minden csatából véresen kerülj ki; légy folyamatosan elégedetlen a saját munkáddal; versenyezz féltékenyen a társaiddal; irigykedj mások sikerére; nyilvánítsd a tehetséget átoknak (nem pedig áldásnak); az önértékelésedet tedd függővé a külső jutalmaktól; légy arrogáns, amikor sikeres vagy, és dagonyázz az önsajnálatban, amikor nem; becsüld többre a sötétséget a világosságnál; halj meg fiatalon; okold a halálodért a kreativitást. 
Tényleg működik ez a módszer? 
Hogyne. Csodásan. Míg meg nem öl.”

Ha pedig történetesen az lenne az életcélod, hogy kreatívan és tevékenyen töltsd a napjaid… na jó, legyen. Tedd. De itt nem lesz kertelés. Mert éppen amilyen gyönyörűen hangzik kimondva az, hogy „kreatív életet fogok élni”, éppen annyira nehéz is. Az írói karrier, vagy maradjunk a realitás talaján, az írói tevékenység rengeteg buktatót állít az utunkba – szemmel láthatóan azért, hogy megnehezítse az életünket, valójában viszont azért, hogy kiderüljön, mégis mennyire komolyak azok a nagy ambícióink.

Valóban minden vágyad, hogy írj? Elköteleződtél mellette? Akkor el fogod viselni a hátulütőit is. Azt a részét is, ami  szívás, márpedig ilyenből jó sok van. A Big Magic pedig egyszerűen megmutatja neked ezeket, és nem azt, hogyan kell őket legyőzni – hanem hogyan kell őket kezelni.

„Manson nagyon bölcsen azt írja, hogy „időnként minden dolog szívás”. Te csak arról döntesz, melyik szívást vagy hajlandó elviselni. A kérdés tehát nem az, hogy miért lelkesedsz, hanem inkább mi lelkesít eléggé ahhoz, hogy a negatív aspektusait is elviseld hosszabb távon.”

Imádtam, ezt a hozzáállást, ezzel valahogy máris sokkal közelebb került hozzám a könyv, és meg is nyitott egy kaput – ezúttal az agyamban – hiszen látva, hogy amit olvasok, egészen korrekt, az eszem rájött, hogy biztonságban van. Nem fenyegeti az a veszély, hogy átprogramozzák – csak építő jellegű kérdéseket kapott, azon túl pedig a válaszlehetőségek szemléltetését. Így pedig egészen nyugodtan hagytam befelé áramlani az információkat, és örülök, hogy ezt tettem, mert most valóban tele vagyok motivációval.

A kötet hat nagyobb részből állt – ebben a hat lépésben vette át az alkotás fázisait, a tennivalóinkat, ha mi is kreatív életre vágyunk, az akadályokat, amiket vagy veszünk, vagy sem, a titkokat, amiknek az ismeretével könnyebb elfogadni a mindennapi kihívásokat. Ez szerintem már önmagában is elég jól hangzik – de az igazi élmény mégiscsak a kivitelezése. A témák nagy része az írónő, - és más emberek életéből merített történet által lett felvezetve és körvonalazva, ezáltal mindig sikerült példát mutatni arra, amiről éppen szó volt, és ezt mindig tökéletesen kiegészítette Elizabeth Gilbert tájékozottsága, olvasottsága. Szerintem ebben volt a sikere is – élvezhetően adta elő magát, és képes volt újat mutatni. Engem például különösen megfogott, hogy karaktert adott az alkotást kísérő tényezőknek – na igen, sokáig kerestem megfelelő szót, mire ezt megtaláltam, de biztos vagyok benne, hogy többé nem fogom használni. Az ötlet, a kreativitás, a félelem, az ihlet… ezek hidd el, már nem csupán dolgok lesznek számodra, ha te is részesévé válsz a Nagy Varázslatnak. Én legalábbis sokkal jobban érzem magam attól, ha hagyom magam azonosulni a leírtakkal, és úgy tekinteni ezekre a fogalmakra, mint élő és szabad akarattal rendelkező lényekre. Az olvasottak valamennyire nyitottabbá tettek apróságokra, hogy odafigyeljek a mindennapi körülöttem repkedő lehetőségekre, az ötletekre, amik arra várnak, hogy megragadjam őket, hogy ne várjak feleslegesen sokáig velük. Valahogy tudatosan ügyelve néhány dologra – ahogy a könyv is rámutat – sokkal aktívabb és eredményesebb lehet az alkotás, legalábbis most úgy érzem. Dob valamennyit az ember önbizalmán, mikor úgy érzi, a folyamat sikere vagy bukása nem egészen rajta áll – hogy a mellette az íróasztalon csücsülő ihlet, vagy a kormányzásért küzdő félelem, a segítő Géniusz jelenléte vagy hiánya éppúgy része az egésznek, mint az, hogy valakiben megvan a hajlandóság és vágy, hogy leüljön a Word elé, megtöltse valamivel az üres oldalakat. Az is, ha nem lehetetlen célokért küzd, felismeri, hogy a művészeknek nem erénye a maximalizmus, hanem gyilkosa. Annyi és annyi fontos igazságot összefoglalt ez a könyv rövid terjedelme ellenére, hogy felsorolni is nehéz lenne, de szerintem a lényeget már sikerült valamennyire átadnom. És elhihetitek, hogy ha nekem, éppen nekem segíteni tudott, akkor legyőzte a lehetetlent. Márpedig most, túl ezen a 250 oldalon, tele vagyok motivációval, inspirációval, ambícióval és még bizonyára sok ’ció’ végű szóval. Úgy érzem, kellett ez, hogy felnyíljon a szemem, hogy tudatosan tekintsek a célomra, miszerint minden vágyam írni, írni és írni, és ne csak annyit tudjak erről, hogy „ja, írni kéne”. Hogy tegyek érte, küzdjek érte, de közben maradjak laza, mert az élvezetről kell szóljon. Őszintén? Éppen erre volt most szükségem. Valamire, ami ad egy helyes irányt, a Big Magicben pedig tényleg megvan a Big Magic. Rengeteget segített, és mindezt úgy, hogy közben élveztem, akárcsak egy regényt.

Összességében ajánlom a könyvet mindenkinek, aki úgy érzi, szüksége van inspirációra, de nem az ő világa, hogy önsegítő könyveket olvasson. Ez áttörés lesz. Ajánlom azoknak, akik alkotni szeretnének, de várnak valami pluszt, valami jelet, valami megerősítést az univerzumtól, hogy tényleg ezt kell tegyék, vagy azoknak, akik maguk sem tudják még, hogy mit is akarnak. Azoknak, akik… na jó. Komolyan mindenkinek. Te, ott! Igen, te,  a monitor mögött! Kapcsold ki a gépet, és irány olvasni!

KEDVENC RÉSZEK:

Olvasás közben holtbiztosra kijelöltem fejben a részeket, amiket itt emlegethetek majd – főleg a Bátorság és a Varázslat című nagyfejezeteket –, most azonban, újra átnyálazva a lapokat, megnézve minden egyes kis jelölést, amit ejtettem benne… nos, így már nehezebb ezt ilyen egyszerűen kijelenteni, mert minden részben volt valami, ami megragadott. De jó, legyen… azt hiszem, csak a Varázslat marad a legnagyobb kedvencem, még így is. Tényleg varázslatos volt.

KEDVENC IDÉZETEK:

Jól van… ne ijedjetek meg. Próbáltam magam visszafogni, noha az eredménye nem kimondottan látszik… de egyszerűen ezt a rövid kis csokor idézetet már nem bírtam megnyirbálni.

„Kedves Félelem! A kreativitás és én hamarosan hosszabb útra indulunk. Ha jól értem te is csatlakozol hozzánk, mint mindig. Elfogadom, hogy úgy gondolod, fontos feladatot töltesz be az életemben és ezt a feladatot komolyan is veszed. Úgy tűnik, a te feladatot az, hogy fejvesztett pánikba törj ki, valahányszor azt tervezem, hogy valami érdekeset csinálok – és el kell ismernem, nagyszerűen végzed a munkádat. Szóval teljesítsd csak a feladatodat, ha úgy érzed, ez mindenképp szükséges. De az út során én is végezni fogom a munkámat, ami azt jelenti, hogy keményen fogok dolgozni és koncentrálni. A kreativitás is végezni fogja munkáját, ami abból áll, hogy pezsdítő és ihletet adó marad. Bőven van hely mindannyiunk számára ebben a furgonban, úgyhogy érezd magad otthon, de egy dolgot véss jól az eszedbe: az út során egyedül én és a kreativitás hozhatunk döntéseket. Tiszteletben tartom azt a tényt, hogy része vagy a családnak, és sosem foglak kizárni egyetlen kiruccanásunkból sem, de a javaslataidat nem fogjuk figyelembe venni. Helyet foglalhatsz mellettünk, kifejezésre juttathatod a véleményedet, de nem voksolhatsz. A térképhez nem nyúlhatsz, nem javasolhatsz alternatív kerülőutakat, és a hőmérséklet-szabályozó gombot sem babrálhatod. Haver, még a rádióhoz sem nyúlhatsz. De legfőképp, kedves, öreg cimborám, abszolút meg van tiltva számodra a kormányzás.”

***

„Az ősi görögök és rómaiak hittek abban, hogy a kreativitás emberfeletti lényektől ered, egyfajta házi szellemtől, ha úgy tetszik, aki ott lakik a házadban és időnként segít a munkádban. A rómaiaknak még egy külön elnevezésük is volt ezekre a segítőkész házi szellemekre. Géniusznak hívták őket – ők voltak a védelmező istenségek, az ihlet közvetítői. Más szóval, a rómaiak szemében a különlegesen tehetséges ember nem egy géniusz volt, hanem volt neki egy géniusza.”

***

„Mindig fel lehet ismerni azokat az embereket, akik másokért élnek – mások riadt arckifejezéséből.” /Katherine Whitehorn/

***

„Hagyd abba a siránkozást! Nem a világ hibája, hogy művész akartál lenni. Nem a világ feladata, hogy élvezze a filmeket, amiket készítesz, és semmiképp sem a világ felelőssége, hogy fizessen az álmaidért. Senki sem kíváncsi a sirámaidra. Ha kell, lopj egy kamerát, de fejezd be a nyafogást és takarodj vissza dolgozni!” /Werner Herzog/

***

„Inkább a csodálatos bukás, mint a silány siker.”

***

„Az egyik fiatal író így ecsetelte a jelenséget: - Számomra az írás olyan, mint az a gyönyörű, de utálatos csaj a gimiben, akiért mindig is odavoltál, ám aki önző módon csak játszadozik veled. A szíved mélyén persze tudod, hogy rossz hatással van rád és romlásba dönt. A legjobb lenne örökre elfelejteni, de mindig visszacsábít magához. Amikor már azt hiszed, hogy végre csak a tiéd, pont akkor megjelenik a suliban, a focicsapat kapitányának a kezét szorongatja, és úgy tesz, mintha sosem ismert volna. Te meg bezárkózol a mellékhelyiségbe, és ott bőgsz. Az írás gonosz.
- Ebben az esetben – tettem fel neki a kérdést – mihez akarsz kezdeni az életeddel?
- Író akarok lenni – felelte.”

BORÍTÓ: 5/5*

Itt az ideje talán bevallanom, hogy nem volt utolsó szerepe a figyelmem felkeltésében… de azt hiszem ezt nem is kell tovább magyaráznom. Úgy gyönyörű, ahogy van.

PONTOZÁS: 5/5*

Az Év Könyve kártyámat ugyan már kijátszottam idén, azért a Big Magic mellett sem mehetek el úgy, hogy nem ragasztok rá egy „Év Könyve 2.” címkét. Nem rajongok kimondottam az önsegítő könyvekért, és mielőtt bárkit is félrevezetnék, elárulom, ez sem ért el áttörést – nem fogok ezentúl több ilyet venni kézbe, például, de annyi biztos, hogy így egyszem magában teljesen elbűvölt, és nagy kedvencem is lett. Nem akart semmit belémsulykolni, nem akarta kitépni az agyam a helyéről, és egy másik, pozitívabbat tenni be a helyére, ami csak silány mása az eredetinek… egyszerűen csak tárgyilagosan festett egy képet az írásról, a jó részéről és árnyoldalairól egyaránt, a buktatókról, a kitartásról, kreativitásról, segítséget nyújtott, de nem nyomta erőszakosan a képembe a mondandóját. Szerettem, hogy az írónő nem csupán száraz adatokkal dobálózik benne, hanem a saját, vagy akár más életéből vett történetek elmesélésével szemlélteti az aktuálisan felvetett témát; hogy nem szaknyelvi blablával kopogtat az egyszerű emberek ajtaján, hanem beveti a fergetegesen jó stílusát, ami mondanom sem kell, sokkalta eredményesebb a másik lehetőségnél. Na, egy szó mint száz, engem teljesen megvett ez az iromány, ráadásul inspirált, motivált, úgyhogy a rendeltetését is beteljesítette, ami pedig az én esetemben sosem egyszerű kihívás. Jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe!

Végül pedig köszönöm szépen a recenziós példányt a Partvonal Kiadónak, és azt a sok motivációt és inspirációt, amit felém közvetítettek a könyv által!


HA ÉRDEKEL A KÖNYV, RENDELD MEG ITT!

2 megjegyzés:

 1. Jujj, holnap már én is a kezemben tarthatoooom. *--* És valószínű, hogy hasonló véleményen leszek veled :3

  Puszi,
  Honey

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira kíváncsi vagyok már a véleményedre ^^ Mint látod, én imádom, ilyenkor pedig az a helyzet áll elő, hogy mindenkinek meg akarom mutatni, mennyire jó :D

   Puszi :-*

   Törlés