Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

Pages

Sophie Collins - Kahlo (Infografika) | Blogturné

by - 13:15
„Frida Kahlo művészete olyan, mint a bombára kötött szalag.

Eredeti cím: Biographic Kahlo
Oldalszám: 96
Megjelenés: 2019
Kiadó: Bookline Könyvek
Ár: 2999 –

A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.
Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Még pontosan emlékszem az első alkalomra, mikor találkoztam Frida Kahlo nevével: egy kilencedikes angolórán történt, a tankönyvi feladat szerint pedig egy róla szóló lyukas szöveget kellett kiegészíteni az odaillő szavakkal. Arra máig pontosan emlékszem, hogy mikor rám került a sor, olyan szó következett, amit nem ismertem – ellenben egyetlen információ sem maradt meg magából a rövid ismeretterjesztő cikkből, így a művésznőről való tudásom megrekedt egy olyan szegényes szinten, amibe nagyjából annyi fért bele, hogy be tudjam őt azonosítani egy-egy képen, valószínűleg csupán szemöldöke és némileg kifejezéstelennek mondható arckifejezése alapján. Jobban belegondolva ez iszonyatosan szomorú. mindenesetre végül ez a tudatlanság vezetett el odáig, hogy kiszúrva ezt az életrajzi infografika kötetet a közelgő megjelenések közt végre rászánjam magam, hogy bővítsek az ismereteimen.

Mit ne mondjak… ez elég jól sikerült. Sőt, olyan információáradat zúdult rám ez alatt az alig száz oldal alatt, amire bevallom, egyáltalán nem számítottam, s amit szerintem bárki nehezen képzelne el erről az első ránézésre kifejezetten könnyed és szellős kötettől. Bár elsőre emiatt kissé töménynek érződhet, igazából nevezhetjük ugyanezt a könyv előnyének is: elvégre nem kell az olvasónak hosszú életrajzi regényeken rágni át magát, csupán egy rövid, rajzokkal, grafikákkal tarkított könyvecske átnyálazásával is rengeteg információval gazdagodhat.

Az érdeklődésem mindvégig töretlen maradt, ugyanakkor ahhoz, hogy teljes lehessen a kép a kötetről alkotott véleményemről, muszáj elárulnom, hogy egyféle kettősséggel viseltetek Frida Kahlo iránt így, hogy kicsit sikerült mélyebb ismeretekre tennem szert egy összenőtt szemöldöknél és vörösre rúzsozott szájnál.

Az egyik oldalt mindenekelőtt ott áll a Frida, mint ember iránti tiszteletem. Egyszerűen lehetetlen nem ismerni el, mekkora erő lakozhatott ebben a nőben, hiszen rengeteg borzalmon és fájdalmon kellett keresztülmenjen, mégsem gátolta meg mindez abban, hogy alkosson, szeressen, és élettel, lendülettel telve éljen. A könyv első nagyobb egysége, mely az életére koncentrált, áttekintést adott egészségügyi problémáiról: például arról, hogy Frida 1913-ban, hatéves korában elkapta a gyermekbénulást, melyből teljes egészében sosem gyógyult föl, s melynek következtében lábfeje is jelentősen deformálódott, majd beszámol az 1925-ben elszenvedett buszbalesetéről is. Ezt a tragédiát követően a művésznő bő négy hónap múltán bírt csak lábra állni újra: ami nem is csoda, ugyanis már csak a jobb lába is 11 helyen tört el, ezen felül 3 medence- 3 csigolya- és egy kulcscsonttöréssel valamint több törött bordával és egy zúzódott, elmozdult lábfejjel élte túl a karambolt. Kahlo sérülései egész további életére is hatással voltak, s hattól negyvenhat éves koráig mintegy harmincszor operálták. Emellett Diego Riverával kötött házassága sem volt ám kimondottan zökkenőmentes, mégis, e rövid könyv olyan nőként ismerteti meg velünk Fridát, akit érhetett bármily csapás, mindig felállt és továbbment, élte az életét, és tette amit szeretett. Rettentően széles baráti – és szeretői – hálózatot épített ki (bár nem igazán maradt le mögötte ez ügyben férje sem), rendíthetetlenül festett, és emellett már fiatalkorától kezdve aktívan politizált.

Ami minden tiszteletem ellenére mégis kissé távolabb vitte őt a szívemtől az maga a művészete volt. Igazából engem sosem nyűgözött le túlzottan a művészetnek ezen ága és stílusa, így valószínű, hogy nem leszek egyhamar az az ember, aki kedvtelésből Frida Kahlo kiállításokra jár, de úgy érzem az alapvető műveltséghez mindenképp szükséges volt, hogy e kötet által legalább néhány jelentősebb művével megismerkedjek, így mindenképp fel tudtam fedezni a pozitívat abban, hogy ezeket a számomra kissé különös képeket tanulmányoztam. Frida művészetének megismeréséhez mindenekelőtt hozzátartozott az ő alkotáshoz való hozzáállásának megértése, s stílusának, módszereinek, szokásainak, szimbólumainak feltérképezése. Az igazából különösen megfogott, ahogy a szürrealizmussal való kapcsolatáról, az arról való vélekedéséről olvashattam: bár Frida stílusa és a szürrealizmus néhol-néhol egészen fedik egymást, a festőnőt mégis számtalanszor olvashatjuk megvetően nyilatkozni eme irányzatról. Ugyanakkor elhangzott egy igen érdekes fejtegetés ebben a témában férjétől, Diego Riverától, amit mindenképp szeretnék veletek is megosztani:

„Diego Rivera szerint Kahlo realista volt: pont olyannak festette a világát, amilyennek látta, és ez számára valóságos volt, nem pedig szürreális. […] ugyanúgy festett, amilyennek megtapasztalta az életet.”

Ha igaz, amit olvasunk, akkor Kahlo valóban nem elrugaszkodott, álomképszerű szürrealista képeket adott ki kezei alól – nem, művei sokkal inkább azt tükrözik, mennyire egyedi, különleges módon látta a világot, s milyen sajátos szemlélettel tekintett az életére. Ettől, bár legtöbb festménye nagyon nem az én stílusom, még nekem is sokkal szimpatikusabbá válik a művészete.


A kötetet elsősorban azoknak ajánlanám, akiknek mondhatni nincs „kezdőtőkéjük”, ha a Kahlo-val kapcsolatos tudnivalókról van szó, tehát ténylegesen csak egy nagy, átfogó képre és releváns meg érdekes információkra van szükségük a festőnő életéről, személyéről és munkásságáról (kiegészítve a kor politikai meg történelmi eseményeivel is olykor, ami részemről pluszpont volt ezúttal is).

Kedvenc idézetek:(Az Einstein értékelésnél alkalmazott apró csalásomat megtartanám, mint valami üdvös szokást, így ezúttal is egyaránt szemezgettem a kötetből, és az abból kihagyott, ám művésznőtől elhangzott mondatokból. )„Nem olyan rég, alig néhány napja, még gyerek voltam, aki a színek, a kemény és megfogható formák világában téblábolt… De ma már egy fájdalmas bolygón élek, amely áttetsző, mint a jég… Mintha mindent egy csapásra tanultam volna meg.”***„Merj élni, meghalni bárki tud!”***„A legfontosabb, hogy ne létezzenek illúziók.”Borító: 5/5

Mit is tudnék elmondani, amit nem mondtam már el egyszer az Infografika – Einstein értékelésemben ugyanitt… igazából bármit is írok, az inkább vonatkozik teljes egészében erre a kicsit könnyedebb életrajzi sorozatra, mintsem egy-egy konkrét darabjára: valamennyi egyszerre minimalista, kifejező és roppant dizájnos, ez alól pedig a Kahlo sem kivétel. Sőt, itt külön pluszpont, hogy a 20. század legnagyobb fizikusának kötetével összehasonlítva itt sokkal színesebb lett az összkép – bár lehet ebben szerepe volt annak, is hogy jelenleg mégiscsak egy festőnő afféle biográfiájáról van szó. Egy szó mint száz, továbbra is roppant elégedett vagyok a kötet megjelenésével, s ugyanitt kíváncsian várom a többi gyönyörűség magyar kiadását is. Ahogy elnéztem, külföldön már szép számmal jelentek meg a sorozat részei, Jane Austentől kezdve, Dickensen, Monet-n, Churchillen és Coco Chanelen át egészen David Bowie-ig rengeteg jelentős alak megkapta már a maga infografikáját, úgyhogy tényleg csak remélni tudom, hogy a Bookline könyvek folytatja, amit elkezdett. :D

Pontozás: 5/4.5

Blogturné és nyereményjáték

A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)Állomáslista

11:26: Readinspo
11:28: Csak olvass!
11:30: Never Let Me Go
12:02: Utószó
 

You May Also Like

0 Hozzászólás

Instagram