Ne lopd. Kösz. . Üzemeltető: Blogger.

City of Bones zenekritika és ajánló

by - 6:08

Sziasztok! Mára zenés poszttal készültem, és nyakig benne Cassandra Clare világában a téma nem is lehetne más, mint a Csontváros filmadaptációjának két betétdala, a Heart by Heart és a When The Darkness Comes. Szerintem épp, ahogy minden téren, hangzásilag is jól el lett találva a film, a betétdalok és a filmzene egyaránt, de én most ezt a két számot emelném ki, nekem ezek a kedvenceim.

Demi Lovato – Heart by Heart

Dalszöveg: 5/5 – Egyszerre egy sima szerelmes dal, és több: nekem talán csak azért, mert a kedvenc jelenetemnél hangzott el, de szerintem attól elvonatkoztatva is szép szövege van. Gyönyörű képeket használ, és kifejezetten tetszik a szójáték a címmel, ugyanis a „know somebody by heart” kifejezés azt jelenti, hogy tetőtől talpig, nagyon jól ismerni valakit, valamit, a fent látott módon használva pedig nyilván azt jelenti, hogy a szívét ismeri ily módon, de a lényeg szerintem az, ahogy ez angolul kijön.

Fordítás (saját!)

1.
Mikor a lelked rátalál a lélekre, amelyre várt;
Mikor valaki besétál a szívedbe egy nyitott ajtón át;
Mikor a kezed rátalál a kézre, melyet meg akart fogni,
Ne engedd el!

Valaki belép a világodba, ami hirtelen örökre megváltozik.

Refrén:
Nem, ez nem valaki más szeme, ez, ami képes belém látni;
Senki már karja nem tud felemelni, ilyen magasra emelni;
A te szerelmed kiszakít az időből, nagyon is jól ismered a szívemet.

2.
Mikor azzal vagy, akire rá kellett találj,
Minden a helyére kerül, felsorakoznak a csillagok
Mikor megérintettél egy felhő
t, mi megérintette a lelked,
Ne engedd el!

Valaki belép az életedbe, és olyan, mintha mindig is ott lett volna.

Refrén

Most megtaláltuk az utunkat, ami egymáshoz vezet,
Megtaláltam az utam hozzád.

Refrén

Klip: 5/5*** - hivatalos klip, amennyire tudom, nem készült hozzá, de amit a Csontvárosban kapott, azt úgysem lehetne túlszárnyalni semmivel, abszolút kedvenc Jace-Clary jelenetem.Dal (hangzás, hang…): 5/5 – Maga a dallam szerintem frenetikusan lett felépítve, egyre magasabbra és magasabbra tör, fokozza a hangulatot és az érzelmeket, teljesen elvarázsol. De a teljes élményhez azért egy jó, erős hang is elkél, amit meg is kaptunk sose a hangja miatt nem kedveltem Demit, so… abszolút nincs mire panaszkodni.

Összességében: 5/5*

Colbie Caillat – When The Darkness Comes

Dalszöveg: 5/4.5 – Nekem kicsit összeszedetlen néhol, de ez sem hiszem, hogy akkora gondot okozna, nekem így is tetszik, különösen a cím – egyszerre vészjósló és emelkedett – és a refrén első része. Megmondani sem tudom már miért, de ez a sor kapásból a kedvencem lett az egész dalból: I’ll be here waiting, hoping, praying that the sky will guide you home”. Szerintem gyönyörű.

Fordítás (saját!)

1.
A visszhangok alatt, az árnyékokba temetve  
Ott voltál.
Beavatva a titkaidba elkezdtem látni a szellemed,
De muszáj, hogy tudd,

Refrén
Itt foglak várni, reménykedni, imádkozni,
Hogy az ég majd hazavezet.
Mikor elveszettnek érzed magad, én elhagyom 
a szerelmem;
Elrejtve a Napban, mert eljön a sötétség.

2.
Most nyitva áll az ajtó,
A világ, amit ismertem összetört. Nincs visszaút.
Most nem fél a szívem, tudja, hogy kint vagy valahol,
És engem figyelsz, hidd el, így van.

Refrén:

Klip. 5/5 – Ehhez szintén nincs hivatalos klip, ellenben a hozzá tartozó filmbéli rész itt is elég jó – természetesen Jace-Clary percekről beszélünk egyértelmű. A dal a Csontváros zárjelenetében csendül fel, mikor Clary hazamegy, majd megjelenik Jace, és elhajtanak a motorján, ami elviekben egy spéci vámpírjárgány, ami egyes pletykák szerint víz alatt is képes menni, de ez mellékes, és a filmben amúgy sem mondják *duzzog*. Bár nekem a Heart by Heart-hoz tartozó csókot semmi sem múlhatja fölül, azért ez a rész sem marad el sokkal utána.

Az alábbi videó igazából egy montázs a filmből, a szóban forgó dalra... sajnos nem találtam megfelelő videót, ami csakis azt a zárjelenetet mutatja be, de fent van az egész film ITT a YouTube-on, ha a végére tekertek, szinte hajszál pontosan két órához... na, az az a rész, amiről beszélek. :) Dal (hangzás, hang…): 5/5 – Tetszik az énekesnő hangja, szerintem nem tucat, inkább egyedi és felismerhető, nem mellesleg jól passzol a dal stílusához. A szám  maga nincs túlbonyolítva, egyszerű dallama van, és igazából végig az marad, kis változtatásokkal – de ez szerintem egyáltalán nem hátrány; az anyag, ami adott volt, a hangkészlet és hangsor, amit aztán fokoztak kicsit eleve kifogástalan volt, és már nem is lehetett elrontani. Alá még egy kis gitár, olykor beszúrva néhány zongorahang… nincs rá találóbb, mint hogy egyszerű, de nagyszerű. 

Összességében: 5/5

Ez lett volna a blog első zenei posztja *birthday*, Ha tetszett, akkor örülök minden lájknak vagy kedves kommentnek, ha nem, akkor odalent fejelj a billentyűzetbe, és ha a betűkből véletlenül értelmes szavak formálódnak közben, akkor még építő jellegű kritikákra is vevő lennék. 

Hatalmas ölelés: Virág

You May Also Like

0 megjegyzés